Persil Persil-Premium Persil DISCS 4in1

Odstranjevanje madežev rdečega vina

Nič ni bolj sproščujoče kot kozarec rdečega vina ob koncu napornega dne. Da je ta način sprostitve primeren, trdijo celo zdravniki. A samo udarec ob mizo ali nepreviden gib sta dovolj, da imate opravka z neprijetnim madežem rdečega vina. Madež morate odstraniti, še preden bi se ta lahko zasušil. Postopajte na sledeči način:

Vrste rdečega vina

Obstaja veliko vrst vin. Nekatera se odlično podajo k zrezku, druga k ribjim jedem, spet tretja pa postrežemo ob testeninah. Ne glede na to, ali pijete refošk, merlot, cabernet, cviček ali rose - vedeti morate, kako postopati, ko pride do madeža.

Odstranjevanje madežev rdečega vina: Korak za korakom

 1. Izberite ustrezen detergent in odstranjevalec madežev Persil
 2. Čim prej predhodno obdelajte madež, a pazite, da tekočine ne vtrete še globlje v tkanino
 3. Oblačilo operite na najvišji možni temperaturi glede na oznako za vzdrževanje tkanine
 4. Preverite, ali je madež rdečega vina izginil

Izberite ustrezen detergent in odstranjevalec madežev

 • Izberite tekoči detergent, pralni prašek ali kapsule Persil

 • Izberite detergent in odstranjevalec madežev, ki je zasnovan za odpravljanje umazanije in madežev, na primer Persil Color Gel za barvno perilo oziroma Persil Power Gel za belo perilo. Pred pranjem v stroju oziroma pred nanosom detergenta na oznaki za vzdrževanje tkanine preverite, ali je strojno pranje dovoljeno.

Hitro predhodno obdelajte madež

 • Nežno namočite madež rdečega vina

 • Za madeže rdečega vina velja, da prej kot se jih lotite, večja je verjetnost, da jih boste uspešno odstranili. Takoj ko pride do razlitja vina, s papirnato brisačo popivnajte čim več tekočine z madeža. Madeža ne drgnite, saj ga lahko le še bolj razmažete. Ko ste popivnali toliko vina, kot ga je bilo mogoče, na madež nanesite nekaj detergenta in odstranjevalca madeža.

Operite tkanino

Splaknite odstranjevalec madežev in oblačilo operite v vroči vodi. Temperatura vode je odvisna od vrste tkanine. Na oznaki za vzdrževanje tkanine preverite, katera je priporočena temperatura za pranje.

Preverite madež

 • Po pranju preverite madež

 • Če se je madež rdečega vina preveč vpil oziroma se je zasušil, potem mogoče ne boste uspešni že pri prvem poskusu. Po končanem pranju preverite, ali je madež izginil. Če je viden, ponovno sledite korakom za predhodno obdelavo oblačila ter ga operite. V primeru trdovratnejših madežev pustite tkanino namakati v vodi z dodanim detergentom Persil.

Odstranjevanje madežev rdečega vina z občutljivih oblačil in tkanin

Če odstranjujete madež rdečega vina s kavbojk, namiznega prta, usnjene sedežne garniture ali druge vrste perila, potem bodo zgoraj opisani koraki najverjetneje zadostovali. Če pa tkanine ni dovoljeno strojno prati, potem boste detergent morali nanesti izključno na madež. Splaknite s čim manj vode in posušite na zraku.

Če imate opravka z občutljivimi tkaninami, kot so volna, semiš ali svila, na madež nanesite detergent Perwoll Wool & Silk (CEE) in oblačilo operite na roke.

Odstranjevanje madežev rdečega vina z belih oblačil in hišnega perila

Rdeča in bela barva naredita rožnato, te pa si verjetno ne bi želeli videti na svojem prtu ali najljubših belih hlačah iz jeansa. V primeru madeža ne belih oblačilih ukrepajte hitro in sledite opisanim navodilom. Če se madež nahaja na bolj poroznih tkaninah, kot sta laneno platno ali bombaž, potem morate detergent in odstranjevalec madežev pustiti učinkovati dovolj časa, da se zadostno vpije v madež.

Odstranjevanje starih madežev rdečega vina

Stare in zasušene madeže je veliko težje odstraniti kot sveže, ni pa nemogoče. Prvi korak je namakanje tkanine v topli vodi. Ta bo pomagala oživiti madež. Nato predhodno obdelajte madež z nežnim vtiranjem detergenta Persil v madež. Pustite detergent učinkovati približno 30 minut, nato madež splaknite s toplo vodo. Oblačilo ponovno namakajte v vroči vodi in nato splaknite s hladnejšo vodo. Operite in posušite na zraku. Korake ponavljajte, dokler madež ne bo odstranjen.

Naravna sredstva za odstranjevanje madežev rdečega vina

Naravna sredstva so morda učinkovita pri odstranjevanju nekaterih madežev, a običajno niso najboljša izbira. Mnoga tovrstna sredstva, na primer sol, soda bikarbona ali hladno mleko, potrebujejo več ur, da začnejo delovati, ali pa sploh niso učinkovita. Druga sredstva, na primer limonin sok ali vodikov peroksid, pa lahko celo poškodujejo barvo oblačila v predelu madeža. Detergent in odstranjevalec madežev Persil deluje drugače. Zasnovan je prav za odpravljanje umazanije in madežev.

 • Poenostavljeno odstranjevanje madežev rdečega vina!

 • Imate na svoji majici ali prtu madež rdečega vina? S pomočjo opisanih korakov in detergenta Persil se jih znebite hitro in enostavno.