Persil Persil-Premium Persil DISCS 4in1

Odstranjevanje madežev z belih oblačil

Dejstvo je, da bela oblačila najtežje ostanejo čista. Ne glede na to, kako previdni smo, bela oblačila kar privlačijo najhujše vrste madežev, na primer madeže gorčice, paradižnikove in drugih omak, druge vrste hrane, dezodoranta, krvi, znoja, vina, kave ali čaja. Morda želimo pojesti le košček čokolade in že pride do nezgode. Tovrstnih madežev ne morete kar pozabiti. Če jih želite odstraniti z vaših belih oblačil, sledite naslednjim navodilom.

Odstranjevanje madežev z belih majic

Na belih majicah se kaj hitro znajdejo različni madeži, na primer tisti od hrane ali sokov. Najpogostejši pa so madeži, nastali zaradi dezodoranta, potenja oziroma znojenja izpod pazduh. Ti madeži za seboj puščajo rumene sledi, ki jih je z belih oblačil težko odstraniti. Prav tako za seboj puščajo izrazit vonj.

Odstranjevanje madežev z belih hlač in kratkih hlač

Hlače in kratke hlače so najbolj podvržene madežem od trave, blata, umazanije, losjonov, sončne in drugih krem. Če imate otroke, potem veste, da so bele hlače lahka tarča za sokove, ki pritečejo iz sadja in zelenjave. Tudi odrasli si pogosto nezavedno obrišejo roke ob hlače in jih tako zamažejo s hrano, maščobo ali umazanijo.

Odstranjevanje madežev z belih oblek

Bele obleke so čudovite in privlačne in jih je nujno treba ohranjati čiste. Morda gre za vaš poročni dan ali pa čas preživljate v naravi na soncu. Najpogostejši madeži, ki skazijo videz belih oblek, so tisti, nastali zaradi ličil ali krvi. Pogosto so bele obleke izdelane iz občutljivih tkanin. To pomeni, da jih je treba oprati ročno oziroma jih očistiti kemično, če želimo odstraniti madež. Vedno najprej preverite oznako za vzdrževanje tkanine, preden se lotite odstranjevanja madeža, oziroma se za nasvet obrnite na strokovnjaka.

Odstranjevanje madežev z belih športnih copat

 • Zdrgnite umazanijo

 • Beli športni copati, prav tisti, ki jih otroci potrebujejo za svoje športne aktivnosti, so magnet za madeže od trave, blata in druge umazanije. Odstranjevanje madežev s športnih copat poteka drugače kot odstranjevanje madežev z oblačil.

 • Čevlje splaknite pod vročo vodo

 • Če želite odstraniti madeže blata ali umazanije, morate najprej počakati, da se madež posuši, nato pa z mehko ščetko odstranite suho umazanijo. Potem čevlje splaknite s toplo vodo. Ne uporabite preveč vode, da ne boste copat preveč namočili. Nato nanje nanesite nekaj detergenta Persil in odstranjevalca za madeže ter zdrgnite copate s ščetko ali brisačo. Temeljito jih splaknite. Po potrebi ponovite.

 • Notranjost napolnite s papirnatimi brisačami

 • Ko madež ni več viden, notranjost copat napolnite s papirnato brisačo. To bo pomagalo pri ohranjanju oblike copat med sušenjem. Če želite pohitriti sušenje, športne copate postavite pred ventilator.

Odstranjevanje madežev z belih oblačil: Korak za korakom

Želite odstraniti madež z belih kavbojk, majice ali hlač? Sledite spodnjim korakom.

 1. Izberite detergent Persil in odstranjevalec madežev za belo perilo
 2. Madež z izbranim detergentom predhodno obdelajte
 3. Operite in splaknite
 4. Preverite, ali je madež odstranjen, in po potrebi ponovite zgornje korake
 5. Oblačilo posušite na soncu, ki ga bo pobelilo na naraven način

Izbira primernega odstranjevalca madežev

 • Izberite tekoči detergent, pralni prašek ali kapsule Persil

 • Persil Universal ali Persil Power Gel sta zasnovana prav za odstranjevanje umazanije z belih oblačil ter sta učinkovita tudi kot odstranjevalca madežev. Omenjeni detergent bo popolnoma dovolj za učinkovito odstranjevanje madeža. Vsekakor pa se pri čiščenju izognite uporabi limoninega soka ali vodikovega peroksida, ki lahko spremenita barvo vašega oblačila.

Predhodna obdelava madeža

Pri naslednjih korakih morate upoštevati vrsto vašega madeža. Za madeže, nastale zaradi tekočin, kot so sokovi, kri ali rdeče vino, najprej popivnajte čim več tekočine s čisto krpo, nato pa sperite spodnji del madeža s hladno vodo. Če gre za madež hrane ali maščobe, potem poskusite odstraniti čim več trde plasti umazanije z oblačila. Nato na madež nanesite nekaj detergenta Persil.

V primeru trdovratnejšega madeža lahko oblačilo predhodno namočite v hladni vodi, ki ste ji dodali nekaj detergenta. Na uporabite vroče vode, saj se lahko madež še bolj vtre v tkanino.

Operite in splaknite

Preden belo oblačilo operete, na oznaki za vzdrževanje tekstila preverite, ali je dovoljeno strojno pranje. Za občutljivo perilo, ki zahteva ročno pranje, uporabite detergent Perwoll Wool & Silk (CEE). Oblačilo operite pri najvišji možni temperaturi, ki je še primerna za to vrsto tkanine.

Preverite madež

Po končanem pranju preverite, ali je madež še viden. Če madež ni bil odstranjen, ponovite korake za predhodno obdelavo madeža in ponovno operite. Pri odstranjevanju madeža lahko pomaga tudi izpostavitev perila sončni svetlobi, ki bo na naraven način pobelila perilo.

 • Vaši beli športni copati ponovno izgledajo kot novi

 • Oblačenje v bela oblačilo vas ne bi smelo spravljati v slabo voljo. Z upoštevanjem teh napotkov se boste z lahkoto znebili madežev in ohranili privlačnost vaših belih oblačil.