Skip to Content

Najbolj pogoste kožne težave pri dojenčkih

Dojenčkova koža je nežna, občutljiva in nezrela, zato lahko veliko hitreje pride do draženja, izpuščajev, rdečice, sušenja. To je zelo neprijetno, celo boleče za vašega dojenčka. Oglejte si seznam najbolj pogostih kožnih težav pri dojenčkih.

Atopični dermatitis je dedna bolezen in se lahko pojavi že pri 3 mesecih, ponavadi na obrazu, včasih na področju kolen in na komolčnih pregibih rok. Koža je rdeča in suha, luskasta in srbeča. Snovi, kot so milo in volna, pa tudi živilski alergeni ali cvetni prah, lahko poslabšajo vnetje kože, ki zahteva ustrezno zdravljenje.

Seborejav je izpuščaj, ki se običajno pojavi na lasišču (kjer je znan kot kapica zibelke), v hudih primerih pa tudi na vratu, pod pazduho ali na področju plenic. Najpogosteje se pojavlja pri dojenčkih, ki so mlajši od 6 mesecev. Lahko se pojavi kot debele, rumene ali hrapave luske. Lahko je neprijetno, vendar se srbenje običajno ne pojavi.

Intertrigo je izpuščaj, ki ga najdemo predvsem v kožnih gubah otroka, še posebej na področju plenic. Običajno se pojavi pri bolj okroglih dojenčkih, ki so mlajši od 6 mesecev. Rdeči, surovi, plitki izpuščaj, ki se v notranjosti kožnih gub še poslabša. Vaš dojenček ga morda sploh ne opazi ali pa lahko povzroči nekaj bolečin, odvisno od količine trenja kože s kožo na prizadetem območju.

Vročinski osip, znan tudi pod imenom miliaria izpuščaj zaradi vročinskega osipa se lahko pojavi na obrazu, vratu, hrbtu ali zadnjici, v obliki majhnih rdečih bulic.

Kontaktni dermatitis je kožna reakcija na nekaj, s čimer je vaš dojenčke prišel v stik.