Skip to Content

Pogosta vprašanja

Pletena košara polna belega perila.

Kaj pomenijo simboli na dozirni tabeli? Kaj je dozirna tabela?

Na vsaki embalaži Persila najdete dozirno tabelo, s katero lahko ugotovite potrebno količino detergenta za oblačila, ki jih želite oprati.

Količina je odvisna od stopnje umazanosti perila (glejte stolpce) in lokalne trdote vode (glejte vrstice). Priporočila za doziranje za vse izdelke Persil temeljijo na 4,5 kg perila v bobnu.

Kako ugotoviti pravilno dozo?

Vsak Persilov izdelek ima priporočeno dozo. Optimalna količina detergenta je odvisna od količine perila v stroju, stopnje umazanosti in trdote vode. V primeru zelo umazanega perila, ko izberete predpranje, priporočamo najmanjšo priporočeno dozo.

Samo s pravilnim odmerjanjem detergenta lahko prispevate k čistejšemu okolju, prihranite denar in se izognete nabiranju detergenta v stroju in tkanini.

Kje se lahko pozanimam o trdoti vode v mojem kraju?

Če ne veste, kako trdo vodo imate v svojem kraju, lahko o tem povprašate svoje vodovodno podjetje. Svetujemo: Kontaktne podatke svojega vodovodnega podjetja lahko najdete na računu za vodo oziroma na spletu.

Kaj pomeni trdota vode?

Trdota vode nam pove, koliko apnenca je raztopljenega v litru vode, kar merimo v milimolih kalcijevega karbonata (CaCO3). V Nemčiji na primer trdoto vode ponavadi merijo v nemških stopinjah (1 ºdH znaša približno 0,19 milimolov CaCO3 na liter vode).

Ta podatek je pomemben, če želimo določiti količino detergenta, ki ga moramo odmeriti glede na navodila na embalaži.

Kaj pomeni stopnja umazanosti, ki jo najdemo na dozirni tabeli?

Rahla umazanija:

Umazanija oziroma madeži niso vidni*. Na nekaterih oblačilih lahko zaznamo telesni vonj. Primer: Lahka poletna in športna oblačila, ki jih nosimo samo nekaj ur; majice s kratkimi rokavi, srajce in bluze, ki jih nosimo manj kot dan; posteljnina in brisače za goste, ki jih uporabljamo en dan.

Običajna umazanija:

Vidna umazanija in/ali nekaj rahlih madežev*. Primer: Majice s kratkimi rokavi, srajce in bluze (prepotene oziroma nošene več kot enkrat); spodnje perilo (nošeno en dan); brisače in posteljnina, ki smo jih uporabljali do enega tedna; zavese brez nikotinskih madežev, ki so v uporabi do pol leta.

Srednja umazanija:

Opazna umazanija in/ali madeži*. Primer: Kuhinjske krpe in krpe za brisanje rok, serviete iz blaga, slinčki, otroška oblačila in nogometni dresi (blatni in travni madeži), oblačila za tenis (madeži zaradi peska), delovna oblačila (na primer oblačila kovinarjev, pekov in mesarjev, ki jih lahko peremo doma).

Trdovratna umazanija:

Veliko zažrte umazanije in/ali madežev*; jasno opazni in tudi stari; oblačila z močnimi vonjavami. 

Primeri: prej omenjena umazanija na namiznih prtih, servietah iz blaga, kuhinjskih krpah in krpah za brisanje rok, na krpah za čiščenje, brisalih za tla, slinčkih, na otroških, športnih in nogometnih oblačilih (umazanih z blatom, zemljo in travo) in na delovnih oblačilih.

* Tipični madeži

Odstranljivi: čaj, kava, rdeče vino, sadje in zelenjava

Z beljakovinami/ogljikovimi hidrati: kri, jajca, mleko in škrob

Z maščobami/oljem: lipidi, olja/maščobe za kuhanje, omake, nafta, voski

Pigmenti: saje, zemlja in pesek

Zakaj je priporočena doza odvisna od trdote vode?

Perilo, ki ga operemo s premalo detergenta, kot ga bi drugače potrebovali zaradi lokalne trdote vode, ne bo s časoma samo posivelo, temveč bo izgubilo tudi druge lastnosti:

  • S časoma bo postalo bolj trdo na otip.
  • Navzelo se bo neprijetnega vonja.
  • Zaradi nabranega apnenca bo postalo težje in manj vpojno.
  • Hitreje se bo obrabilo.
 
Na žalost že naloženega apnenca ne moremo odstraniti! Če torej želite, da bodo vaša oblačila in pralni stroj imeli dolgo življenjsko dobo, morate uporabiti dovolj detergenta. V tem primeru "manj" ne pomeni "več", saj vam lahko premajhna količina detergenta povzroči veliko dodatnih stroškov. Persil (in drugi Henklovi detergenti) vsebujejo sestavino, ki vodo mehča, s čimer preprečujejo zgoraj omenjene negativne posledice.  Priporočen odmerek detergenta lahko enostavno razberete iz dozirne tabele, ki se nahaja na embalaži.  Če ne veste, kako trdo vodo imate, lahko o tem povprašate svoje vodovodno podjetje.

Je zelo umazano in rahlo umazano perilo pametno prati skupaj?

Zelo in rahlo umazano perilo ni dobro prati skupaj. Zelo umazano perilo potrebuje več detergenta in višjo temperaturo pranja, medtem ko lahko rahlo umazano perilo operemo z majhno količino detergenta pri nižji temperaturi (celo pri 20 ºC).

Zakaj mi ni treba dodajati mehčalca vode?

Če sledite priporočilom, vam z detergenti Persil ni treba uporabljati dodatnih mehčalcev vode.

Vsi izdelki Persil so zasnovani tako, da ščitijo pred nabiranjem apnenca. Zaradi tega, dodaten mehčalec vode ni potreben.

Kako lahko pomagam zaščiti okolje, ko perem svoje perilo?

Trajnostno pranje pomeni, da peremo "pravilno"! To pomeni, da perilo pravilno razvrščamo, madeže pravilno predhodno obdelamo, pralni stroj primerno napolnimo, uporabimo pravšnjo količino detergenta (glede na stopnjo umazanije in trdoto vode) in izberemo pravi program pranja.

Zakaj je smiselno uporabljati mehčalec?

Z mehčalci, kot je Silan, bo vaše perilo še mehkejše, bolj dišeče, manj statično, obenem pa boste pomagali svoja oblačila še dodatno zaščititi. Perilo, ki ga operemo z mehčalcem, se na vrvi za perilo in v sušilnem stroju hitreje posuši; hkrati se lažje lika in je koži prijaznejše, saj se tkanina ne drgne toliko ob kožo. 

Ali se detergent pokvari?

Izdelki za čiščenje in detergenti za perilo nimajo roka trajanja, za razliko od prehrambenih izdelkov, kjer je rok trajanja zakonsko določen. Če naše izdelke za pranje perila shranjujete na hladnem in suhem mestu, jih boste lahko uporabljali mnogo let. Kljub temu pa tekočih izdelkov za pranje perila ni priporočljivo shranjevati pri zelo nizkih temperaturah, tj. ni jih priporočljivo izpostavljati mrazu.

Starosti našega izdelka kot potrošnik ne boste mogli razbrati iz kode, ki se na nahaja na embalaži, saj je neberljiva. O uporabnosti detergenta lahko sklepate na podlagi njegovega videza, vonja in konsistence. Če je pralni prašek v embalaži na primer sprijet v gmoto, to pomeni, da je absorbiral veliko vlage iz okoliškega zraka. Zaradi tega, ga ne morete več pravilno odmerjati oziroma se ne more več raztopiti v vodi, kar pomeni, da je neuporaben.

Kadar pa takšen starejši detergent še vedno "zgleda normalno" in ga lahko odmerjamo oziroma se raztopi, ga brez skrbi uporabite.  Vendar priporočamo, da za pranje uporabe dozo za zelo umazano perilo, saj se učinkovitost nekaterih sestavin, kot so belila in encimi, s časoma poslabša. V kolikor videz in konsistenca izdelka nista primerna, ga prosimo odvrzite na primeren način.

Kako peremo džins?

Vaš džins bo dalj časa ostal prijeten na pogled in ne bo obledel (ne bodo se pojavile neprivlačne bele črte), če boste v pralni stroj naložili samo tri pare hlač naenkrat, ki ste jih pred tem obrnili navzven.

Izberite nižje število obratov in operite s Persil Color Gel s programom za občutljivo perilo. Hlače iz džinsa po končanem pranju takoj otresite in jih obesite.

Zakaj se Persil Color Gel razlikuje od ostalih nežnih detergentov za barvno perilo?

Obe vrsti detergenta sta zasnovani predvsem za barvna oblačila. Vendar pa je Persil Color Gel kot nalašč za zelo umazana oblačila, ki jih lahko operemo s programom za barvno perilo in v pralnem stroju, v katerega smo naložili 4,5 kg perila ali več. Z visoko zmogljivim detergentom lahko trdovratne mastne madeže odstranimo celo pri nizkih temperaturah. Še več, madeže lahko tudi neposredno predhodno obdelamo.

Po drugi strani pa so nežni detergenti za barvno perilo (npr. Perwoll Color) posebni detergenti, ki se uporabljajo za pranje občutljivih barvnih tkanin. Nega tkanin in nežno čiščenje sta na prvem mestu. Zato priporočamo, da v primeru programov za občutljive tkanine in enostavno vzdrževanje stroj napolnimo z največ 2,5 kg perila.

Je predhodno pranje nujno?

Ponavadi, ne. Izjeme: izredno umazane tkanine, npr. oblačila za delo, zunanje športe, vrtnarjenje in kmetovanje.

Kateri detergent lahko uporabim za belo, barvno in občutljivo perilo ter za svilo in volno?

Belo perilo 60 °C

Persil Universal

Persil Sensitive Gel

Barvno perilo 60 °C

Persil Color

Persil Sensitive Gel

Občutljivo perilo 40 °C

Persil Sensitive Gel

Svila/volna

Persil Sensitive Gel

Perwoll classic

Kaj naj storim, če barva mojega perila začne puščati?

Barve včasih puščajo iz novih tkanin. Če niste prepričani, kako barvno obstojna je tkanina, je najbolje, da novo oblačilo operete ločeno pri največ 40 ºC. Barvna oblačila je tudi treba ločiti od svetlih in temnih barv ter jih oprati ločeno – perilo podobnih barv vedno perite skupaj.

Kaj lahko naredim, če se po pranju na perilu pojavijo temni, oblakom podobni madeži?

Takšne madeže pogosto povzročajo t. i. polikvaterniji, ki jih med drugim najdemo v številnih izdelkih za nego las. Lahko se nabirajo na površini tkanine in se močno oprimejo vlaken. Tako se lahko oprimejo umazanije, ki se med pranjem razrahlja.

Kadar uporabimo premalo detergenta, bodo madeži opazni, saj se bodo delci umazanije nabrali na teh mestih. Zaradi lastnosti teh polikvaternijev, ki smo jih opisali zgoraj, takšne madeže težko, če sploh, odstranimo.

Poskusite sledeče:

Oblačilo v vsakem primeru več ur namakajte v milnici.  Glede na barvo taknine uporabite na primer Persil Universal oziroma Persil Color, izberite dozo za "zelo umazano" perilo in dodajte velik odmerek belila. Tkanine na koncu operite v stroju z velikim odmerkom zgoraj omenjenih izdelkov (pri čemer bodite pozorni na trdoto vode) in pri najvišji dovoljeni temperaturi, ki je navedena na etiketi s simboli za nego oblačil.

Kako lahko odstranim trdovraten madež iz tkanine?

Če vam trdovratnih madežev ne uspe odstraniti po prvem pranju, je najbolje, da jih pred naslednjim pranjem predhodno obdelate, nato pa dodate večji odmerek detergenta.

Oblačilo lahko namesto tega čez noč namočite v vodi z detergentom oziroma pri pranju izberete program z namakanjem. V 7,5 litra vode raztopite približno 130 ml Persil Universal oziroma Persil Color. Več lahko izveste od Persilovega svetovalca za madeže.

Kaj lahko naredim z rumenimi madeži, ki jih prvo pranje ne odstrani?

Ti madeži pogosto vsebujejo pigmente, na primer od kave, čaja, sadja, zelenjave, začimb, omak itd., ki jih prvo pranje ne odstrani povsem. Ti trdovratni rumeno-oranžni madeži ostanejo v tkanini po pranju, kadar uporabimo premalo detergenta.

Lahko se tudi zgodi, da madeži po pranju niso več vidni. Vendar se lahko sčasoma ponovno pojavijo zaradi vpliva kisika v zraku, kadar jih hranimo v omari za perilo. Pigmente v tovrstnih madežih lahko odstranimo s Persil Universal (uporabimo dozo za zelo umazano perilo), skupaj z ojačevalcem belila, v kolikor to dopušča etiketa s simboli za nego oblačil oziroma barva perila.

Če želimo odstraniti posebej temne oziroma stare madeže, jih moramo ponavadi namakati čez noč v milnici, v katero dodamo belilo. Več lahko izveste od Persilovega svetovalca za madeže.

Na kaj moramo biti pozorni pri detergentu za občutljivo kožo?

V primeru detergentov za občutljivo kožo, se moramo prepričati, da je detergent izredno koži prijazen. Zato je inštitut ECARF (Evropski center za raziskave energij) Persil Sensitive preizkusil in ugotovil, da je koži in alergijam prijazen izdelek. Naš izdelek v gelu, formulaciji in kapsulah vsebuje posebej razvite koži in alergijam prijazne dišave in je brez barvil.

Je belo pranje mogoče tudi z detergenti iz linije za občutljivo kožo?

Da, tudi koži prijazni detergenti, kot je Persil Sensitive, vam prinašajo snežno belo perilo.

Lahko osebe, ki trpijo za alergijami, uporabljajo samo neodišavljene detergente?

Ne, številni, ki imajo alergije, lahko uporabljajo tudi odišavljene detergente, ki jih prenašajo tudi ljudje s kožnimi alergijami. Ljudje z alergijami, ki teh detergentov ne prenašajo, naj raje posežejo po izdelkih, ki dišav ne vsebujejo.

V skladu z direktivami EU morajo biti dišave, ki so pogosteje povezujejo z alergijami, navedene na hrbtnem delu embalaže. To potrošnikom z alergijami na te snovi pomaga izbrati primeren izdelek.

Lahko ljudje, ki trpijo za alergijami, uporabljajo samo detergente brez konzervansov?

To ne drži. Naj pojasnimo, zakaj naši tekoči detergenti vsebujejo konzervanse. Medtem ko trdi detergenti in čistila, kot je Persil Sensitive, zaradi svoje kemične sestave ne morejo vsebovati konzervansov, so v tekočih detergentih in čistilih konzervansi včasih nujno potrebni, ker z njimi zagotovimo stabilnost izdelka. Zaradi tega v Persil Sensitive Gel dodajamo konzervanse, saj z njimi zaščitimo izdelek in potrošnika pred mikroorganizmi, kot so bakterije, kvasovke in plesni.

ECARF (Evropski center za raziskovanje alergij) je Persil Sensitive podelil certifikat alergijam prijazen izdelek. Pečat ECARF tudi zagotavlja, da ima naš izdelek zelo majhno vsebnost konzervansa metilizotiazolinon, in sicer pod pragom, ki lahko povzroči neželene reakcije. Več o tem lahko preberete na spletni strani inštituta ECARF. ECARF je poleg tega izvedel teste, s katerimi je ugotovil, da se med pranjem v stroju konzervansi v celoti sperejo. Pri tem testu so uporabili normalno napolnjen boben in priporočeno dozo detergenta:

Oprano perilo tako ne more sprožiti alergične reakcije.

Oba konzervansa v Persil Sensitive Gel sta v skladu z direktivami EU navedena na hrbtni strani izdelka. Ti konzervansi morajo biti navedeni, ne glede na koncentracijo. To potrošnikom z alergijami na te snovi pomaga izbrati primeren izdelek.

Je dodatna zaščita pred nabiranjem apnenca potrebna, če uporabljam Persil Sensitive?

Ne. Persil Sensitive tako kot vsi ostali Persilovi izdelki že vsebuje zaščito pred nabiranjem apnenca, ki deluje tako z mehko kot trdo vodo.

Je mogoče Persil Sensitive uporabljati tudi pri nizkih temperaturah in tako privarčevati na energiji?

Da, Persil Sensitive učinkuje celo pri 20 ºC.

Bi morali ljudje, ki trpijo za alergijami, uporabljati manj detergenta, kot je priporočeno na Persil Sensitive embalaži?

Ne, Persil Sensitive je treba vedno odmerjati glede na trdoto vode in stopnjo umazanosti perila.

Lahko s Persil Sensitive operemo tudi barvno perilo?

Za barvno perilo priporočamo Persil Sensitive Gel.

Je Persil Sensitive na voljo samo v omejeni prodaji?

Ne, Persil Sensitive lahko kupite na številnih prodajnih mestih, na primer v trgovinah, drogerijah in supermarketih.

Kateri detergent priporočate ljudem z občutljivo kožo, alergijami oziroma neurodermatitisom?

To je odvisno od posameznika in ne moremo podati splošnega odgovora. Potrošniki se lahko pozanimajo o sestavinah, tako da preberejo etiketo na hrbtni strani izdelka, ki jim na primer pove, katere dišave ali konzervanse detergent vsebuje. To potrošnikom z alergijami na te snovi pomaga izbrati primeren izdelek.

Inštitut ECARF (Evropski center za raziskave energij) je Persil Sensitive preizkusil in ugotovil, da je koži in alergijam prijazen izdelek. Naš izdelek v gelu in v formulaciji vsebuje posebej razvite koži in alergijam prijazne dišave in je brez barvil.

Kako lahko operem otroška oblačila in oblačila za dojenčke?

Perilo ločite na bele, svetle in temne barve. Belo perilo perite ločeno. Perilo operite s Persil Sensitive ali s Persil Sensitive Gel na vročem programu oziroma programu za barvna oblačila. Ko odmerjate detergent, bodite pozorni na stopnjo umazanosti perila.

Za kakšno perilo so izdelki Persil Sensitive primerni?

Persil Sensitive je primeren za belo in barvno obstojno perilo, medtem ko je Persil Sensitive Gel zasnovan posebej za barvno neobstojno in občutljivo perilo.

Kateri materiali so idealni za občutljivo kožo?

Oblačila, ki pridejo v kontakt z občutljivo kožo, naj bodo iz čistega, neobdelanega bombaža oziroma svile, ki je bila kar se da malo obdelana z barvami. Volna in sintetična vlakna lahko dražijo kožo, zaradi česar jih ne priporočamo.

Je treba oblačila za dojenčke pred prvim nošenjem oprati?

Da, priporočamo, da oblačila otrok in dojenčkov pred prvim nošenjem operete na najvišji možni temperaturi, da odstranite morebitne kemikalije in škodljive snovi, ki se lahko nahajajo v tekstilu.

Ali je treba oblačila za dojenčke prati ločeno?

Ne, oblačila za dojenčke lahko enostavno mešate z običajnim perilom in operete pri najvišji priporočeni temperaturi označeni na etiketi s simboli za nego oblačil.