Skip to Content

Ali bi moji izdelki lahko povzročili draženje kože?

pH naše kože ni nevtralen. V kemiji vrednost pH omogoča merjenje kislega ali bazičnega značaja raztopine. Nižji kot je pH, bolj kisla je raztopina. Nevtralni pH je 7, koža (približno 5,5 v normalnem stanju) je rahlo kisla. Vendar imajo konvencionalna mila, ki pogosto temeljijo na soli natrijevih maščobnih kislin, višji, bazični pH, kar lahko poviša pH kože, ter jo prične dražiti in jo naredi bolj občutljivo. Seveda to velja tudi za detergente med stikom s kožo, ker so njihova glavna sestavina površinsko aktivne snovi.

Površinsko aktivne snovi

Glavna sestavina vsakega detergenta za pranje perila so površinsko aktivne snovi, ki mu pomagajo vstopiti v vodo na tekstilni tkanini, da tako odstrani delce umazanije, prav tako pa pomagajo omočiti tekstilno tkanino in odstraniti delce umazanije, ki so ujeti v tkaninah. Površinsko aktivne snovi delujejo s površino kože in lahko povzročijo suho kožo. Zaradi tega je koža bolj občutljiva na druge sestavine, kot so encimi, barve, parfumi itd., ki lahko povzročijo draženje kože pri občutljivih posameznikih.

Ostanki detergentov

Kljub temu, da jih ne vidite, lahko ostanki detergenta ostanejo na perilu. Na primer, zaradi nezadostnega izpiranja. V primeru ostankov detergentov alergije niso zelo verjetne, vendar jih ni mogoče izključiti. Najnovejše raziskave kažejo, da te reakcije v glavnem povzročajo ostanki pri proizvodnji tekstila in impregniranju tekstila. Zato je priporočljivo, da pred prvo uporabo oblačila operete.

Kakšni so simptomi kožne reakcije na izdelek za pranje perila?

Lokalno vnetje: koža lahko postane rdeča, suha, v nekaterih primerih lahko posameznik čuti pekoč občutek ali občutek vlečenja kože. Srbenje je redek pojav. Poleg tega je reakcija omejena na območje, na katerem je bila koža v stiku z detergentom (npr. pri ročnem pranju). Zlasti ročno pranje lahko pri posameznikih z občutljivo kožo privede do draženja kože.

Kaj morate storiti, če sumite da detergent povzroča draženje?

Najprej morate zamenjati izdelek z detergentom, ki je primeren za občutljivo kožo. Če reakcije izginejo, potem je problem rešen. Kljub temu draženja kože vedno ni mogoče pripisati izdelku za pranje perila. V primeru dvoma se obrnite na svojega dermatologa.