Skip to Content

Izdelki za pranje perila so bolj zapleteni, kot si mislite!

Sestava detergenta je zapletena, saj gre za izdelek, ki zagotavlja učinkovitost: popolno odstranjevanje madežev na različnih vrstah tekstila (bombaž, volna, sintetični materiali ...), nega tkanin, zmanjšanje trdote vode, zagotavljanje, da perilo vedno sveže diši in hkrati spoštuje okolje. Zato je za izdelavo izdelka za perilo potrebna obsežna raziskava.

Katere so glavne sestavine detergenta?

Glavne sestavine detergenta za pranje perila so površinsko aktivne snovi, sredstva za mehčanje vode, sredstva proti odlaganju delcev, encimi in belilna sredstva.

Površinsko aktivne snovi igrajo ključno vlogo,

ker pomagajo omočiti tekstilno tkanino in odstraniti delce umazanije, ki so ujeti v tkaninah. Posebej močno delujejo proti maščobam in tvorijo micele, s čimer preprečijo, da bi se umazanija ponovno prijela na tekstil. Najbolj tradicionalna sestavina, ki deluje kot površinsko aktivna snov, je milo.

Encimi

Encimi so odgovorni za madeže kot so kakav, jajčni rumenjak itd. Razbijajo molekule madežev v drobne delce, ki se tako lažje raztopijo v vodi. Obstaja več vrst encimov (amilaza, proteaza, lipaza itd.), ki se ukvarjajo s specifičnimi vrstami madežev.

Belilna sredstva

Natrijev perkarbonat je belilno sredstvo, ki oksidira in odstranjuje na primer, madeže kave, čaja in soka.

Sredstva za mehčanje vode

preprečujejo odlaganje apna na perilu. To je pomembno, ker bi kalcij drugače na perilu ustvaril sivo zagrinjalo.

Mehčalci za perilo

se dodajajo v zadnjem ciklu izpiranja perila za mehčanje in zmanjšanje elektrostatičnega naboja. Mnogi izdelki vsebujejo parfume, ki odišavijo oblačila in posteljno. Mehčalci omogočajo, da so oblačila mehkejša in zato bolj prijetna za nošenje, zlasti za ljudi z občutljivo kožo ali otroke. Toda potrebna je skrbna izbira izdelka.