Skip to Content

Odstranjevanje madežev s tkanin

Madeži nastanejo, ko to najmanj pričakujemo, enostavno se jim ne moremo izogniti, pa če smo še tako previdni. Z izbiro pravega detergenta Persil je njihovo odstranjevanje enostavno in varno.

Skrbno zložen kup oblačil, na levi platneni čevlji.

Pregled vrst madežev na tkaninah

Vse življenje se srečujemo z najrazličnejšimi vrstami madežev.
Videz vaših oblačil lahko uničijo že najbolj pogoste vrste umazanije, ki nastane ob uporabi dezodorantov, ob potenju, oblačila so lahko izpostavljena plesni ali se nam na tkaninah pojavijo madeži krvi, olja, vina …

Za učinkovito odstranjevanje madežev je nujno, da najprej ugotovite, s kakšno vrsto madeža imate opravka.

Odstranjevanje madežev s posebnih vrst tkanin

Odstranjevanje madežev z usnja

Za usnjene jakne, hlače in plašče običajno zadostuje čiščenje enkrat na leto. Če pa je prišlo do nezgode in ste usnjeno oblačilo popackali z omako gvakamole, pa se madeža čim prej lotite. V primeru usnja je nanos detergenta izključno na madež najboljša odločitev. Glede na vrsto madeža poskusite najprej odstraniti čim več tekočine oziroma plasti umazanije. V toplo vodo primešajte nekaj detergenta Persil in nanesite na madež. Detergent sperite z mokro krpo. Na predel madeža nanesite nekaj balzama za usnje. S tem boste ohranili mehkobo in prožnost tkanine.

Odstranjevanje madežev s poliestra

Ko čistite oblačila iz poliestra, za odpravljanje madežev uporabite izključno detergent Persil. Belila in druga doma narejena sredstva lahko trajno poškodujejo tkanino.

Odstranjevanje madežev s svile

Svila je zelo delikatna tkanina, ki jo lahko perete le ročno ali pa odnesete na kemično čiščenje. Nanesite nekaj detergenta Perwoll Wool & Silk (CEE) na področje madeža. Detergent ga bo odstranil, ne da bi pri tem poškodoval tkanino.

Odstranjevanje madežev s semiša

Semiš je vrsta usnja z izbočenimi in hrapavimi vlakni. Če se semiš umaže, se lahko ob tem poškoduje njegova žametna struktura. Najverjetneje boste morali svoje oblačilo oziroma perilo iz semiša odnesti na kemično čiščenje, kjer bodo znali odstraniti madež. Če pa želite madež odstraniti sami, najprej iz tkanine s čisto krpo popivnajte čim več vlage. Nato na madež nanesite majhno količino vode in detergenta. Splaknite z mokro krpo in nato popivnajte do suhega. Posušite na zraku in preverite, ali je madež izginil. Ko ste madež odstranili, s ščetko za semiš skrtačite oblačilo tako, da bodo vlakna pravilno poravnana.

Odstranjevanje madežev z bombaža

Bombaž je vzdržljiva vrsta tkanine. Gre za material, ki diha, a je hkrati zelo dovzeten za pojav znojnih madežev. V večini primerov bo za odstranitev madeža zadostovalo pranje pri visoki temperaturi z detergentom Persil.

Odstranjevanje madežev z lanenega platna

Laneno platno je podobno kot bombaž material, ki diha, in je zato popolna tkanina za poletna oblačila. Njegova porozna struktura pa je razlog, da se umazanija vanj vpije hitreje kot v druge tkanine. Če želite uspešno odstranjevati madeže, potem predhodni obdelavi oblačila namenite malo več časa. Detergent Persil pustite učinkovati vsaj eno uro, da se bo vpil v tkanino. Pred izbiro temperature pranja ne pozabite preveriti oznake za vzdrževanje tkanine.

Odstranjevanje madežev z volne

Volna je tako kot svila občutljiva tkanina, ki se v pralnem stroju lahko celo razplete. Zato morate pred čiščenjem volnenih tkanin obvezno preveriti oznako za vzdrževanje, kjer je navedeno, ali se sme izdelek prati ročno oziroma ali zahteva kemično čiščenje. Če želite odpraviti madež z volne, ukrepajte hitro. Madež navlažite z vodo in detergentom Persil. Tako boste preprečili, da bi se madež trajno vpil v vlakna.

Odstranjevanje madežev z drugih tkanin

Ne glede na to, s katero vrste tkanine imate opravka, vedno najprej preverite oznako za vzdrževanje tekstila, kjer je navedeno, ali je dovoljeno strojno pranje ter katera je priporočena temperatura pranja. Nekatere tkanine, na primer kašmir, saten, žoržet, šifon, rajon in viskoza so občutljive in jih je treba oprati ročno.

Sintetični materiali, kot so sintetika, acetat, najlon in elastan ne vpijajo vodnih madežev in z lahkoto prenesejo pranje v pralnem stroju. Ob takojšnjem ukrepanju se jih lahko znebite hitro in brez večjih težav. Madeže na tkanini iz mikrovlaken lahko odpravite strojno ali ročno. Paziti morate le, da perilo iz mikrovlaken perete ločeno od drugih tkanin.

Odstranjevanje posebnih vrst madežev

Tekočine: vino, kava, čaj, voda, črnilo, kri

 • Popivnajte madež in odstranite čim več tekočine.
 • Oblačilo obrnite navznoter in splaknite spodnji del madeža s hladno vodo.
 • Nanesite detergent Persil.
 • Operite in splaknite.

Madeži zaradi trdnih in poltrdnih snovi, na primer zelenjave, sadja, gorčice, paradižnikove omake, drugih omak, bruhanja, masti in olj.

 • Z žlico s tkanine postrgajte čim več umazanije.
 • Madež popivnajte s čisto belo krpo in poskusite odstraniti preostalo umazanijo.
 • Nanesite detergent Persil.
 • Operite in splaknite.

Prašni madeži: Kurkuma, plesen, kozmetika

 • S ščetko odstranite čim več prahu oziroma otresite oblačilo. Najbolje, da to naredite zunaj, da preprečite nastanek novih madežev.
 • Nanesite detergent Persil.
 • Operite in splaknite.

Posebni primeri madežev na tkaninah: Odstranjevanje zasušenih madežev

Stare in zasušene madeže je veliko težje odpraviti kot sveže madeže. Če se na madežu nahaja plast umazanije, jo odstranite tako, da jo postrgate z žlico. Nato oblačilo položite v toplo vodo, ki ste ji dodali nekaj detergenta Persil. Oblačilo naj se namaka nekaj ur oziroma čez noč.

Odstranjevanje madežev s tkanin

 1. Izberite odstranjevalec madežev, ki ustreza vrsti in barvi tkanine.
 2. Madež predhodno obdelajte. V primeru starih ali trdovratnih madežev pustite oblačilo nekaj časa namakati.
 3. Oblačilo strojno ali ročno operite.
 4. Po končanem pranju preverite, ali je madež izginil.

Izberite detergent 

Pred izbiro detergenta preverite vrsto tkanine in barvo ter oznako za vzdrževanje tkanine. Uporabite:

 • Za barvno perilo: Persil Color ali Persil Color Gel
 • Za belo perilo: Persil Universal ali Persil Power Gel
 • Za fino in občutljivo perilo: Perwoll Wool & Silk (CEE)

Predhodna obdelava madeža

Morebitno plast umazanije na madežu postrgajte z žlico ali topim nožem. Vpito tekočino popivnajte s papirnato brisačo ali čisto belo brisačo. Obrnite oblačilo navznoter in splaknite spodnji del madeža s hladno vodo. Nato na sprednji del madeža nanesite detergent Persil in ga nežno vtrite. Pustite učinkovati nekaj minut in splaknite.

Operite in splaknite

Oblačilo čim prej operite, in sicer na najvišji možni temperaturi, ki je še primerna za to vrsto tkanine. Podrobnejša navodila poiščite na oznaki za vzdrževanje tkanine. Za pranje uporabite isti detergent Persil.

Preverite madež

Po končanem pranju preverite, ali je madež izginil. Če je še viden, ponovno sledite korakom za predhodno obdelavo in pranje oblačila.

Se želite znebiti trdovratnega madeža? Odstranjevanje madežev boste morali prilagoditi vrsti tkanine. S pravim detergentom Persil pa boste uspešno odstranili prav vsak madež, in to z vseh vrst tkanin.

Več izdelkov

 • Prašek Persil Universal

  Prašek Persil Universal

 • Prašek Persil Freshness by Silan

  Prašek Persil Freshness by Silan

 • Prašek Persil Sensitive

  Prašek Persil Sensitive

Latest articles

 • Rdečilo za ustnice leži na debelem rdečem polkrogu, ki je bil narisan z njo.

  Kako odstraniti madeže make-upa in šminke

 • Prevrnjen kozarec z rdečim vinom, na beli preprogi kapljice vina.

  Odstranjevanje madežev rdečega vina

 • Otroška roka, z vodenii barvami riše srca na bel list papirja.

  Odstranjevanje madežev barvil in barv