Skip to Content

Kako odstraniti madeže make-upa in šminke

Ko že pomislite, da je vaš make-up obstojen in bo na vaši koži zdržal ves dan, pride do nepredvidljive situacije in tako konča na vaših oblačilih. Ali ste med preoblačenjem s šminko umazali ovratnik? Ali ste morda z maskaro umazali svojo majico, ko ste jokali med gledanjem najljubšega filma?

 

S hitrim odzivom lahko madeže zlahka odstranite z oblačil, če sledite spodnjim korakom.

Rdečilo za ustnice leži na debelem rdečem polkrogu, ki je bil narisan z njo.

Vrste madežev make-upa in šminke

Našteli bomo nekaj najpogostejših madežev, ki jih povzroča uporaba ličil:

 • Madeži pudra, madeži šminke, madeži maskare, madeži balzama za ustnice, madeži glosa, madeži senčila, madeži barvice za oči

Odstranjevanje madežev šminke in ličil

Kako odstraniti madeže ličil?

 • Izberite pravi detergent in sredstvo za odstranjevanje madežev Persil.
 • Pred pranjem obdelajte madež.
 • Operite in izperite.
 • Preverite in zagotovite, da je madež izginil.

Izberite pravi detergent in sredstvo za odstranjevanje madežev Persil

Za odstranjevanje madežev ličil in šminke uporabite Persil Regular za belo perilo in Persil Regular Color za barvno perilo. Detergent Perwoll Wool & Silk (CEE) učinkovito odstranjuje madeže z občutljivih tkanin, ki se perejo ročno, kot sta svila ali volna, ali pa se perejo v pralnem stroju na nizkem programu.

Pred pranjem obdelajte madež

Preden oblačila položite v pralni stroj, je potrebno neposredno na madeže dati mali odmerek gela Persil Power ali Persil Color in pustiti, da deluje 5 minut.

Operite in izperite

Pred pranjem oblačil na etiketi preverite najvišjo temperaturo na kateri se lahko oblačila perejo.

Preverite madež

Po pranju preverite madež, da se prepričate, ali je izginil. Če ni izginil, ponovite postopek obdelave pred pranjem in postopek pranja. 

Kako odstraniti madeže ličil in šminke z občutljivih vrst tkanin in oblačil

Ali je madež nastal na oblačilu iz svile ali volne? Imamo rešitev tudi za to težavo.

Ličila in šminka na občutljivih tkaninah

Če je madež nastal na vaši majici, sledite zgoraj navedenim korakom.

Če je madež nastal na preprogi, tapetah ali kaki drugi vrsti tkanine, ki se ne more prati v pralnem stroju, morate uporabiti drugačen pristop. V tem primeru na madež dajte mali odmerek gela Persil Power ali Persil Color in izperite s hladno vodo. Zatem osušite s čisto papirnato brisačo.

Ličila in šminka na različnih vrstah tkanin

Madeži šminke in ličil se lahko zlahka odstranijo z oblačil iz bombaža in poliestra, če upoštevate zgoraj navedene napotke, saj lahko takšne tkanine strojno operete. Upoštevati moramo, da sta svila in volna zelo občutljivi tkanini, ki jih ni mogoče prati v pralnem stroju, zato je priporočljivo, da te tkanine perete ročno z detergentom Perwoll Care.

Odstranjevanje madežev ličil in šminke v posebnih situacijah

Ali ste po pomoti v sušilni stroj dali majico, čeprav ima na sebi madež ličila? Ne obupajte, obstaja rešitev tudi za takšne situacije. Izberite Persil Power Gel in Persil Color Gel.

Odstranjevanje madežev svetlih barv ličil z vaših oblačil

Ali ste senčilo razsipali po celotni beli majici? Ali ste svojo najljubšo majico umazali s šminko? Ne veste kaj bi naredili?

Prva stvar, ki jo morate storiti, je, da se nemudoma odzovete. Del oblačila, na katerem je madež, držite pod hladno vodo. Nato vzemite čisto krpo ali papirnato brisačo in zdrgnite detergent, ki ste ga prej dali na madež. Enak postopek lahko uporabimo tudi za madeže svetlega make-upa na temnejših oblačilih.

Sredstva za odstranjevanje madežev v gospodinjstvu

Naravna sredstva za odstranjevanje madežev lahko delujejo pri odstranjevanju nekaterih madežev, vendar običajno niso najboljša rešitev. Če poskušate odstraniti madež z belilom, je zelo verjetno, da boste poškodovali svoja oblačila, zlasti, če gre za občutljive tkanine. Tudi alkoholni kis lahko očisti madeže in zmehča oblačila, vendar so se mnogi prepričali, da kislina sčasoma uniči plastične in gumijaste dele pralnega stroja.

Izberite detergente za pranje perila in sredstva za pranje perila Persil ter Perwoll Care, ki so namenjeni odstranjevanju madežev in so hkrati nežni do vaših oblačil in pralnega stroja.

Ali imate na svojih oblačilih madeže ličil, ki jih želite odstraniti? Z našimi nasveti v nadaljevanju lahko na hiter in enostaven način odstranite madeže šminke, barvice za oči, pudra, maskare in balzama za ustnice.

Več izdelkov

 • Persil Power gel

  Persil Active gel

 • Prašek Persil Universal

  Prašek Persil Universal

 • Persil Color gel

  Persil Color Active Gel

Latest articles

 • Opraskano koleno fanta, fokus je na njegovih nogah.

  Odstranjevanje krvnih madežev

 • Hrbtni pogled na žensko v športni opremi in kapjice pota na njeni koži.

  Odstranjevanje znojnih madežev z majic

 • Nekdo ustvarja vzorec iz spenjenega mleka na kapučinu ali kavi.

  Odstranjevanje madežev kave in čaja