Skip to Content

Odstranjevanje madežev kave in čaja

Kava in čaj sta gotovo najbolj priljubljena napitka po vsem svetu. Morda ste pili skodelico vroče jutranje kave pred odhodom v službo ali pa ste se sproščali s kamiličnim čajem, ko je kar naenkrat prišlo do nezgode - polili ste se in uničili svoje oblačilo.

 

Odstranjevanje madežev kave in čaja je v resnici precej enostavno. Ni pomembno, ali pijete zeleni čaj, črni čaj ali kavo espresso. Tovrstne madeže boste z lahkoto odstranili z upoštevanjem teh nasvetov.

Nekdo ustvarja vzorec iz spenjenega mleka na kapučinu ali kavi.

Odstranjevanje madežev kave in čaja:

 • Odstranite vso tekočino tako, da popivnate madež s čisto suho krpo.
 • Izberite tisti detergent Persil, ki ustreza vrsti in barvi tkanine.
 • Madež z izbranim detergentom predhodno obdelajte.
 • Operite in splaknite s hladno vodo.
 • Preverite, ali je madež odstranjen.

Izberite detergent

Preden se lotite odstranjevanja madežev, vedno najprej preverite oznako za vzdrževanje tkanine, kjer je navedeno, ali je dovoljeno pranje. Če je pranje dovoljeno, uporabitePersil Universal za belo perilo. Za barvno perilo izberite Persil Color. Detergent Perwoll Wool & Silk (CEE) je učinkovit pri odstranjevanju madežev kave in čaja z občutljivega perila.

Prehodna obdelava perila

Pri barvnem perilu pred uporabo detergenta Persil vedno najprej preverite obstojnost barve. S čisto krpo popivnajte madež in odstranite čim več tekočine. Nato na madež nanesite detergent. V primeru trdovratnejšega madeža oblačilo nekaj ur namakajte v hladni vodi, ki ste ji dodali nekaj detergenta.

Operite

Ko imate opravka z madeži kave ali zelenega čaja, pri namakanju in splakovanju uporabite hladno vodo. Ko oblačilo perete, izberite najvišjo možno temperaturo, ki je še primerna za to vrsto tkanine.

Informacije o priporočeni temperaturi pranja lahko najdete na oznaki za vzdrževanje tkanine.

Kako odstraniti madeže kave in čaja s posebnih vrst oblačil 

Če odstranjujete madeže kave z majic, hlač ali rjuh, bo upoštevanje zgornjih napotkov zadostovalo. Če pa s kavo polijete površino, ki se je ne da strojno prati, na primer vaš ležalnik ali sedežno garnituro, potem boste odstranjevalec madežev nanesli neposredno na madež. Popivnajte odvečno tekočino, nanesite detergent Persil in splaknite s hladno vodo. Področje pivnajte toliko časa, da bo suho.

Če madež odstranjujete z bolj zahtevne tkanine, potem boste potrebovali drug detergent in postopek. Poliester in bombaž dovoljujeta strojno pranje, za razliko od svile in volne. Te tkanine boste morali oprati ročno z detergentom Perwoll Wool & Silk (CEE).

Odstranjevanje madežev kave in čaja z barvnega perila

Pri odstranjevanju madežev z barvnega perila s pomočjo detergenta Persil oziroma z drugim odstranjevalcem madežev vedno najprej preverite obstojnost barve na manj vidnem delu oblačila. Če odstranjujete madeže kave z belega perila, vedno uporabite Persil Universal, ki je zasnovan posebej za nego belega perila.

Odstranjevanje zasušenih madežev kave in čaja

Če imate opravka z zasušenim madežem kave ali čaja, potem bo njegovo odstranjevanje težje. Če želite odstraniti star madež kave z bele majice ali hlač, jih predhodno namočite v hladni vodi z dodanim detergentom Persil. Pustite namakati najmanj eno uro oziroma še bolje, čez noč. Nato predhodno obdelajte madež, splaknite in operite.

Naravna oziroma doma narejena sredstva za odstranjevanje madežev kave in čaja

Naravna oziroma doma narejena sredstva za odstranjevanje madežev kave in čaja Za razliko od Persil Universal in Persil Color ta sredstva niso zasnovana za spopadanje z madeži in lahko povzročijo precej škode. Čiščenje z alkoholom lahko poškoduje vlakna na občutljivem perilu, vodikov peroksid lahko razbarva perilo, kis pa ob dolgotrajni uporabi kvarno vpliva na gumijaste in plastične dele vašega pralnega stroja.

Naj vam to, da ste se polili po oblačilu, ne pokvari dneva. S pomočjo teh nasvetov se madežev kave in čaja znebite hitro in enostavno.

Več izdelkov

 • Persil Power gel

  Persil Active gel

 • Prašek Persil Universal

  Prašek Persil Universal

 • Persil Discs 4in1 Color

  Persil Discs 4in1 Color

Latest articles

 • Rdečilo za ustnice leži na debelem rdečem polkrogu, ki je bil narisan z njo.

  Kako odstraniti madeže make-upa in šminke

 • Hrbtni pogled na žensko v športni opremi in kapjice pota na njeni koži.

  Odstranjevanje znojnih madežev z majic

 • Velik madež znoja pod pazduho na beli majici.

  Odstranjevanje znojnih madežev in madežev v predelu pazduh