Skip to Content

Odstranjevanje znojnih madežev z majic

Potenju oziroma znojenju se ne da izogniti. Morda ste se spotili na svojem jutranjem teku pred odhodom v službo ali pa ste se znašli v zelo stresni situaciji. Na žalost znoj na majicah pusti rumene sledi, ki poleg tega oddajajo še neprijeten vonj. Teh madežev se je treba lotiti hitro. Postopati morate na sledeči način:

Hrbtni pogled na žensko v športni opremi in kapjice pota na njeni koži.

Vrste znojnih madežev

Ob besedi znojni madeži bo večina takoj pomislila na madeže pod pazduho. A madeži znoja lahko nastanejo na vseh kosih in delih oblačil. Najpogostejša mesta za znojne madeže so pazduhe, vrat in hrbet. Znojni madeži pod pazduho so običajno najbolj opazni zaradi bakterij na koži pod pazduhami. Rezultat stika teh bakterij z beljakovinami v znoju je neprijeten vonj.

Madeži lahko nastanejo tudi zaradi uporabe dezodoranta. Čeprav so dezodoranti tako zasnovani, da zmanjšajo potenje in prikrijejo neprijeten vonj, lahko prav zaradi njih nastanejo madeži. Večina dezodorantov vsebuje aluminij, ta snov pa v stiku z znojem za seboj pusti bel madež.

Odstranjevanje znojnih madežev z majic

Odstranjevanje znojnih madežev z majic ni preveč zahtevno.
Sledite naslednjim navodilom:

 1. Na oznaki za vzdrževanje tekstila preverite, ali je dovoljeno strojno pranje oblačila.
 2. Izberite detergent Persil.
 3. Nanesite detergent Persil.
 4. Oblačilo operite na najvišji možni temperaturi, ki je še primerna za to vrsto tkanine.
 5. Preverite, ali je madež odstranjen.

Izberite detergent

Preden se lotite odstranjevanja znojnega madeža, na oznaki za vzdrževanje tkanine preverite, ali je oblačilo dovoljeno prati. Če je pranje dovoljeno, je najboljši detergent, ki ga lahko uporabite kot odstranjevalec madežev Perwoll Sport & Activecare 3D. Zaradi posebne formule The Re-Fresh effect bo vaše oblačilo po pranju ne samo čisto, ampak tudi brez neprijetnega vonja.

Prehodna obdelava perila

Ko opazite znojni madež, morate ukrepati čim prej.

Neposredno na madež nanesite odstranjevalec madežev in pustite učinkovati 10 minut, da se vpije v vlakna tkanine. Pri trdovratnejšem madežu lahko majico predhodno namočite v vodi, ki ste ji dodali nekaj detergenta.

Operite in splaknite

Za razliko od odstranjevanja drugih madežev v tem primeru detergenta pred pranjem perila v pralnem stroju ni treba sprati z oblačila. Oblačilo operite na najvišji možni temperaturi, ki je še primerna za to vrsto tkanine, glede na oznako za vzdrževanje tkanine.

Po pranju preverite madež

Po končanem pranju preverite, ali je rumeni madež še viden. Če ni izginil, oblačila ne položite v sušilni stoj, saj se lahko madež še bolj vtre v tkanino in postane trajen. Ponovno sledite korakom za predhodno obdelavo oblačila in pranje.

Odstranjevanje znojnih madežev z belih majic

Rumeni madeži na belih majicah so zelo opazni, zato jih je treba odpraviti čim prej. Izberite detergent, ki je namenjen za pranje belega perila, na primer Persil Universal ali Persil Power Gel.

Barvne majice Odstranjevanje znojnih madežev

Ne uporabljajte naravnih oziroma doma narejenih odstranjevalcev madežev, saj lahko poškodujejo vlakna ali spremenijo barvo vašega perila. Za odstranjevanje madežev in pranje perila izberite raje Perwoll Sport & Activeware 3D ali Persil Color.

Odstranjevanje znojnih madežev z občutljivih tkanin

Ko odstranjujete znojne madeže z vaše majice, bodite pozorni na vrsto tkanine, iz katere je izdelana. Nekatere tkanine, na primer denim, laneno platno, poliester in bombaž, so močne in brez težav prenesejo intenzivnost vrtljajev vašega pralnega stroja. Nekatere tkanine, na primer svila in volna, pa so občutljive in jih pranje v pralnem stroju lahko poškoduje. Občutljivo perilo morate oprati ročno.

Potenju se ne boste mogli izogniti, zato je dobro vedeti, kako se lotiti znojnih madežev. Z upoštevanjem teh napotkov se boste z lahkoto znebili neprijetnih rumenih madežev na vaših majicah.

Več izdelkov

 • Persil Power gel

  Persil Active gel

 • Prašek Persil Universal

  Prašek Persil Universal

 • Persil Color gel

  Persil Color Active Gel

Latest articles

 • Rdečilo za ustnice leži na debelem rdečem polkrogu, ki je bil narisan z njo.

  Kako odstraniti madeže make-upa in šminke

 • Opraskano koleno fanta, fokus je na njegovih nogah.

  Odstranjevanje krvnih madežev

 • Nekdo ustvarja vzorec iz spenjenega mleka na kapučinu ali kavi.

  Odstranjevanje madežev kave in čaja