Skip to Content

Odstranjevanje krvnih madežev

Krvni madeži so pogosto nepričakovani. Mogoče si je vaš otrok pri padcu odrgnil koleno ali pa ste se urezali med britjem. S krvjo umazanimi oblačili se vam vsekakor ni treba sprijazniti. Krvne madeže lahko enostavno odstranite že v nekaj korakih:

Opraskano koleno fanta, fokus je na njegovih nogah.

Vrste krvnih madežev

Morda gre za kri, ki je pritekla iz otroškega nosu, morda ste čistili ribo za večerjo ali pa vas je presenetila menstruacija. V vsakem primeru gre za madeže, ki hitro umažejo tkanino in jih je težko odstraniti, če se jih ne lotimo takoj. Živalska kri, menstrualna kri ali celo umetna kri, ki ste jo uporabili med zabavo za noč čarovnic, zamaskirani v zombija - ne glede na vrsto krvi velja, da morate ukrepati hitro, preden se madež zasuši.

Odstranjevanje krvnih madežev:

 1. Izberite tisti detergent Persil, ki ustreza vrsti in barvi tkanine.
 2. Predhodno obdelajte oblačilo in preverite obstojnost barve.
 3. Oblačilo takoj operite.
 4. Preverite, ali je madež odstranjen.
 5. Po potrebi ponovite postopek.

Izbira detergenta

Izberite tisti detergent Persil, ki je primeren za vrsto in barvo tkanine, ki jo želite očistiti. Za odstranjevanje madežev z belega perila izberite Persil Universal ali Persil Power Gel. Za odstranjevanje madežev z barvnega perila izberite Persil Color ali Persil Color Gel. Perwoll Wool & Silk (CEE) je najboljša izbira pri perilu iz volne ali svile, ki zahteva ročno pranje oziroma pranje v pralnem stroju s programom za ročno pranje.  Vedno najprej skrbno preverite in tudi upoštevajte oznake za vzdrževanje tkanine na našitkih oblačil.

Predhodna obdelava krvnih madežev

Pri odstranjevanju krvnih madežev je napomembneje, da se jih lotite čim prej. Splaknite krvni madež z mrzlo vodo in poskusite odstraniti čim več krvi. Madeža ne splakujte z vročo vodo, saj se lahko še bolj vtre v tkanino in postane trajen.

Nato madež predhodno obdelajte. Neposredno na madež nanesite majhno količino Persil Power Gel (belo perilo), Persil Color Gel (barvno perilo) ali Perwoll (občutljivo perilo). Nežno vtrite in pustite učinkovati 5 minut.

Pri obdelavi barvnega perila vedno najprej preverite obstojnost barve na manj vidnem delu oblačila.

Operite in splaknite

Po predhodni obdelavi operite perilo z izbranim detergentom Persil.

Pralni stroj nastavite na program, ki pere pri temperaturi 30°C oziroma 40°C  in operite umazano perilo. Pri količini detergenta upoštevajte priporočen odmerek za „zelo umazano perilo“.

Preverite madež

Preden oblačilo s krvnim madežem položite v sušilni stroj, se vedno najprej prepričajte, ali je bil madež med pranjem res odstranjen. Če madež ni bil odstranjen, ponovno predhodno obdelajte oblačilo.

Pri trdovratnih madežih oblačilo predhodno namakajte približno 10 do 30 minut v vodi z dodanim detergentom Persil. Nato ponovno operite oblačilo. 

Kako odstraniti krvne madeže s posebnih vrst oblačil in tkanin

S pomočjo zgoraj opisanih korakov boste z lahkoto odstranili krvne madeže s svoje srajce ali jeansa. Kaj pa narediti v primeru, da so z madežem zamazani vaša rjuha, spodnje perilo ali oblačila iz občutljivih tkanin? V večini primerov boste ob upoštevanju teh korakov uspeli odstraniti večino krvnih madežev, ne glede na vrsto tkanine.

A vendar pri odstranjevanju madežev ne pozabite upoštevati tudi vrste tkanine. Nekatere tkanine, na primer svila, poliester, usnje in laneno platno, so občutljive. Preden se lotite predhodne obdelave oblačil oziroma pranja preverite, ali je vaš odstranjevalec madežev primeren za pranje določene vrste tkanine. Čeprav ste morda naleteli na nasvet, da so za odstranjevanje madežev s teh vrst tkanin povsem primerna naravna sredstva, kot so na primer sol, soda bikarbona ali kis, se skušajte njihovi uporabi izogniti. Persil je posebej zasnovan tako, da je učinkovit pri odstranjevanju madežev in je namenjen za pranje v pralnem stroju. Sol in kis za pranje v pralnem stroju nista primerna in lahko celo poškodujeta gumijaste, kovinske in plastične dele vašega pralnega stroja.

Posebni primeri krvnih madežev

Zastaranih madežev ni tako enostavno odstraniti kot sveže. Če ne izberete primernega čistila, jih boste težko odstranili. Detergent, kot jePersil, je učinkovit pri oživljanju teh madežev in uspešen pri njihovem odstranjevanju. Oblačilo približno eno uro namakajte v topli vodi, ki ste ji dodali nekaj detergenta Persil. Vzemite oblačilo iz vode in ga predhodno obdelajte z istim detergentom, nato pa ga operite v hladni vodi. Te vrste detergenta ne uporabite pri oblačilih iz volne ali svile in pri podobnih občutljivih tkaninah. Pri teh vrstah tkanin uporabite Perwoll Wool & Silk (CEE).

Zahtevna za odstranjevanje je tudi umetna kri (na primer tista, ki se jo lahko uporabi pri praznovanju noči čarovnic). Krvni madež popivnajte s čisto belo krpo in poskusite odstraniti čim več krvi. Če je past krvi debelejša, jo lahko postrgate stran z žlico. Nato predel z madežem predhodno obdelajte z odstranjevalcem madežev in oblačilo operite na najvišji možni temperaturi, ki je še primerna za to vrsto tkanine.

Naj vam krvavitev iz nosu ali nepričakovana menstruacija ne uničita oblačila. S pomočjo navedenih nasvetov boste krvni madež odstranili hitro in učinkovito.

Več izdelkov

 • Persil Power gel

  Persil Active gel

 • Prašek Persil Universal

  Prašek Persil Universal

 • Persil Color gel

  Persil Color Active Gel

Latest articles

 • Rdečilo za ustnice leži na debelem rdečem polkrogu, ki je bil narisan z njo.

  Kako odstraniti madeže make-upa in šminke

 • Hrbtni pogled na žensko v športni opremi in kapjice pota na njeni koži.

  Odstranjevanje znojnih madežev z majic

 • Nekdo ustvarja vzorec iz spenjenega mleka na kapučinu ali kavi.

  Odstranjevanje madežev kave in čaja