Skip to Content

Kako odstraniti madeže masti in olj

Mastni madeži na oblačilih pustijo temne madeže, ki jih je težko odpraviti.
Z detergentom Persil za odstranjevanje mastnih in oljnih madežev boste tovrstne madeže odstranili hitro in učinkovito. 

Ženska smeje zliva olje iz plastenke, v ospredju zamegljena ženska, ki v rokah drži lopatico za kuhanje.

Razlika med mastnimi in oljnimi madeži

Maščoba je v kuhinji in v gospodinjstvu nepogrešljiva. Mast, ki je živalskega izvora, in olje, ki je najpogosteje rastlinskega izvora, imata podobno sestavo, zato do madežev pristopamo enako.

Vrste mastnih in oljnih madežev

Preden se lotite odstranjevanja madeža, je dobro vedeti, kaj je madež povzročilo. Sončnično, olivno in kokosovo olje so najpogostejše vrste olj, ki jih običajno najdemo v kuhinji. Olja se nahajajo tudi v določenih živilih, na primer v maslu ali arašidovem maslu. Taka živila puščajo podobne madeže kot olja za kuhanje. Madeži lahko nastanejo tudi zaradi uporabe losjonov, vazelinov ali izdelkov za nego las, ki vsebujejo olja.

Odstranjevanje mastnih in oljnih madežev

Oljni madež na vaših hlačah in kapljica olja na novi srajci?
Sledite naslednjim korakom:

 1. Za odstranjevanje oljnih madežev izberite detergent, ki najbolje ustreza vrsti in barvi tkanine.
 2. Madež popivnajte s čisto belo krpo in poskusite odstraniti čim več olja.
 3. Oblačilo prehodno obdelajte z detergentom Persil Power Gel ali Persil Color Gel.
 4. Oblačilo operite na najvišji možni temperaturi, ki je še primerna za to vrsto tkanine.
 5. Preverite, ali je madež odstranjen.
 6. Po potrebi postopek ponovite.

Izbira odstranjevalca madežev

Odstranjevanje mastnega ali oljnega madeža se začne z izbiro ustreznega detergenta Persil Tako tekoči detergent Persil kot tudi prašek Persil sta odlična pri odstranjevanju mastnih in oljnih madežev.Za predhodno obdelavo perila pa je primerneje izbrati tekoči detergent Persil. Pri pranju izberite Persil Universal za belo perilo, Persil Color za barvno perilo ali Perwoll Wool & Silk (CEE) za občutljivo perilo, kot sta volna ali svila. 

Predhodna obdelava oblačila

Preden se lotite odpravljanja madeža z vašim, poskusite z oblačila odstraniti čim več masti ali olja. Maščobo najprej popivnajte s čisto belo krpo. Tako boste preprečili, da bi se ta še močneje vpila v tkanino.

Nato madež predhodno obdelajte. Neposredno na madež nanesite majhno količino detergenta Persil Power Gel (belo perilo), Persil Color Gel (barvno perilo) ali Perwoll (občutljivo perilo). Nežno vtrite in pustite učinkovati 5 minut.

Operite in splaknite

Za učinkovito odstranjevanje madežev masti in maščobe perilo operite v najkrajšem možnem času. Preverite oznako za vzdrževanje tekstila in operite na najvišji možni temperaturi, ki je še primerna za to vrsto tkanine. Izberite Persil Power Gel (za belo perilo) ali Persil Color Gel (za barvno perilo) Pri količini detergenta upoštevajte priporočen odmerek za „zelo umazano perilo“.

Preverite mastni ali oljni madež

Če je mastni oziroma oljni madež še viden, oblačila ne posušite. Zaradi sušenja se lahko madež še bolj vtre v tkanino in postane trdovratnejši za odstranitev. Ponovno sledite korakom za predhodno obdelavo oblačila ter ga operite.

Pri trdovratnih madežih naj se oblačilo predhodno namaka približno eno uro ali več v vodi z dodanim detergentom Persil. Nato ponovno operite oblačilo. Vedno najprej skrbno preverite in tudi upoštevajte oznake za vzdrževanje tekstila na vašem perilu.

Odstranjevanje mastnih in oljnih madežev s posebnih vrst oblačil in tkanin

S pomočjo zgoraj opisanih korakov boste z lahkoto odstranili madeže z različnih vrst perila, na primer z bluz, srajc, jeansa, puloverjev, kuhinjskih krp in celo rjuh. Previdni pa bodite pri odstranjevanju madežev z občutljivih tkanin, kot sta svila in volna. Perwoll Wool & Silk (CEE) je pogosto najboljša izbira za te vrste tkanin.

Za odstranjevanje madežev z oblačil, kjer je dovoljeno le suho čiščenje, se obrnite na strokovnjaka za kemično čiščenje. Ne uporabljajte naravnih odstranjevalcev maščob ali doma narejenih sredstev. Nekatere snovi so preveč agresivne in lahko poškodujejo tkanino.

So po pranju mastni in oljni madeži še vedno vidni?

Ste madež maščobe opazili šele po sušenju v sušilnem stroju?

Čeprav je zasušen madež težje odstraniti, pa to ni nemogoče. V tem primeru na mesto madeža nanesite majhno količino maščobe, da ga oživite. Nato oblačilo predhodno obdelajte z izbranim odstranjevalcem madežev, ga operite in preverite, ali je madež še viden. Če je potrebno, postopek ponovite.

Vaše z maščobnim madežem zamazano oblačilo ni nujno neuporabno. Madeža se s pomočjo teh nasvetov lahko hitro znebite.

Več izdelkov

 • Persil Power gel

  Persil Active gel

 • Prašek Persil Universal

  Prašek Persil Universal

 • Persil Discs 4in1 Color

  Persil Discs 4in1 Color

Latest articles

 • Rdečilo za ustnice leži na debelem rdečem polkrogu, ki je bil narisan z njo.

  Kako odstraniti madeže make-upa in šminke

 • Hrbtni pogled na žensko v športni opremi in kapjice pota na njeni koži.

  Odstranjevanje znojnih madežev z majic

 • Nekdo ustvarja vzorec iz spenjenega mleka na kapučinu ali kavi.

  Odstranjevanje madežev kave in čaja