Skip to Content

O madežih na oblačilih

Med uživanjem na pikniku v parku si majico umažete s paradižnikovo omako. Vaš otrok se zabava med žvečenjem žvečilke, dokler se balon ne razpoči po njegovih laseh in oblačilih. Zjutraj se zbudite in ugotovite, da se je vaš pes onečedil po vaših kavbojkah, ki ste jih pustili ležati na tleh.

 

Madežem na oblačilih se je težko izogniti. Gre za vsakdanje težave, s katerimi se vsi soočamo.
Na srečo nam tehnologija omogoča, da s pravim detergentom in odstranjevalcem madežev uspešno odstranimo tudi najbolj trdovratne madeže kot so madeži urina, blata ali bruhanja.

Bela majica z različnimi madeži.

Splošna navodila za odstranjevanju madežev

V boju z madeži boste uspešni že zgolj z uporabo visoko kakovostnega detergenta. Če pa boste madež predhodno obdelali, bodo rezultati še boljši.

Najbolj pomembno pri odstranjevanju madežev je, da ste nanje pozorni in da ukrepate čim prej. Veliko madežev postane trajnih samo zato, ker jih niste opazili, preden ste oprano perilo vstavili v sušilni stroj. Obstaja več različnih vrst madežev: Beljakovinski madeži nastanejo ob potenju, nekateri nastanejo ob stiku s tekočinami, na primer madež sadnega soka ali vina, obstajajo tudi maščobni madeži, na primer mastni in oljni.

Ne glede na vrsto madeža morate o njihovem odstranjevanju vedeti naslednje:

 • Vedno najprej preverite oznako za vzdrževanje tkanine. Na oznaki je navedeno, s katero vrsto tkanine imate opravka. Izvedeli boste, ali je treba oblačilo oprati ročno ali v pralnem stroju. Na oznaki se nahaja tudi priporočena temperatura pranja.
 • Glede na vrsto in barvo tkanine izberite ustrezen detergent in odstranjevalec madežev. Za občutljivo perilo uporabite Perwoll Wool & Silk (CEE). Za barvno perilo uporabite Persil Color ali Persil Color Gel. Za belo perilo uporabite Persil Universal ali Persil Power Gel.
 • Če se na oblačilu nahaja debelejša plast umazanije, jo odstranite še pred uporabo detergenta Persil. Pri nekaterih madežih je priporočljivo spodnjo stran madeža splakniti s hladno vodo.
 • Oblačila ne vstavite v sušilni stroj, vse dokler ni madež odstranjen. Oblačilo lahko večkrat predhodno obdelate, vendar le, če je madež še vedno moker.

Razlike pri odstranjevanju madežev

Priporočljivo je, da ste seznanjeni z različnimi načini za odstranjevanje posameznih madežev. Tehnike odstranjevanja so si sicer v marsičem podobne, lahko pa se tudi znatno razlikujejo. Na primer: nekatere madeže se odstranjuje s hladno vodo, za druge pa je potrebno pranje v vroči vodi.

Vprašanja in odgovori

Če želite odstraniti madež in niste prepričani, kako postopati, si lahko pomagate s spodnjimi pogosto zastavljenimi vprašanji.

1. Lahko pri pranju oblačil uporabljam belilo?

V večini primerov je odgovor ne. Čeprav uporaba belila dejansko posvetli vaše perilo, lahko hkrati tudi popolnoma spremeni njegovo barvo. Če belilo nanesete le na en del oblačila, bo ob tem nastal nov madež, ki ga boste še težje odstranili. Prav tako se belilo pri določenih vrstah tkanin ne obnese. Če pride na primer v stik s poliestrom, lahko tkanina porumeni, pri beljenju bombažnega perila pa uniči vlakna tkanine.

2. Kaj pa uporaba naravnih sredstev za pranje?

Z njimi sicer lahko privarčujete na času in denarju, a zaradi škode, ki jo lahko povzročijo na vašem perilu, se njihova uporaba dolgoročno vsekakor ne obnese. Z uporabo limoninega soka ali vodikovega peroksida boste razbarvali vaša pisana oblačila. Kis in sol bosta s časom poškodovala vaš pralni stroj.

3. Kaj če ste ob nastanku madeža zdoma?

Najprej: brez panike. Vzemite čisto krpo in jo navlažite. S suho krpo popivnajte čim več tekočine. Nato z vlažno krpo ohranjajte mesto z madežem vlažno. Če ostane mesto z madežem vlažno in se madež ne posuši, se boste veliko lažje lotili njegovega odstranjevanja.

4. Kako preprečim, da bi se madež razširil?

Madež popivnajte. Nikakor ga ne drgnite ali skušajte čistiti. Samo popivnajte ga.

Morate odstraniti madež s svojih oblačil? Z izbiro pravega detergenta Persil in z upoštevanjem korakov za odstranjevanje - nič lažjega.

Več izdelkov

 • Persil Power gel

  Persil Active gel

 • Prašek Persil Universal

  Prašek Persil Universal

 • Persil Color gel

  Persil Color Active Gel

Latest articles

 • Različna pisala ležijo na beli podlagi, v sredini rumene in oranžne sledi barve.

  Odstranjevanje madežev črnila in pisal

 • Hrbtni pogled na žensko v športni opremi in kapjice pota na njeni koži.

  Odstranjevanje znojnih madežev z majic

 • Nekdo ustvarja vzorec iz spenjenega mleka na kapučinu ali kavi.

  Odstranjevanje madežev kave in čaja