Skip to Content

Odstranjevanje madežev črnila in pisal

Razmazano črnilo nalivnega peresa, kemični svinčniki, ki puščajo, ali pokvarjeni označevalci besedila - madeži črnila in pisal so neprijetni in jih je običajno težko odstraniti. Črnilo lahko na vaših oblačilih ali drugih predmetih pusti temne umazane madeže. Njihovo odstranjevanje pa ni tako zahtevno, kot si morda mislite.

Različna pisala ležijo na beli podlagi, v sredini rumene in oranžne sledi barve.

Vrste madežev črnila in pisal

Najprej morate opredeliti, s katero vrsto madeža imate opravka. Se je črnilo na vaši obleki znašlo zaradi uporabe kemičnega svinčnika? Označevalca besedila? Kartuše tiskalnika? Šele ko opredelite vrsto črnila, se boste lahko odločili, kateri odstranjevalec črnila potrebujete in katerim korakom za odstranjevanje morate slediti.

Odstranjevanje črnila z oblačil

 1. Izberite detergent Persil, ki ustreza vrsti tkanine, ki jo čistite.
 2. Madež najprej obdelajte z majhno količino vode in detergenta.
 3. Oblačilo operite na najvišji dovoljeni temperaturi glede na oznako za vzdrževanje tkanine.
 4. Preverite, ali je madež črnila oziroma pisala odstranjen.
 5. Po potrebi ponovite.

Izbira detergenta

Preden oblačilo z madežem črnila operete, vedno najprej preverite oznako za vzdrževanje tkanine, kjer je označeno, ali je dovoljeno pranje oziroma ali so na njej navedeni posebni napotki za nego. Kot detergent oziroma odstranjevalec madežev za belo perilo uporabite Persil Universal ali Persil Power Gel. Za odstranjevanje madežev z barvnega perila izberite Persil Color ali Persil Color Gel. Če madež odstranjujete z občutljivih tkanin, potem raje uporabite detergent Perwoll Wool & Silk (CEE).

Predhodna obdelava madeža

Če je madež nastal zaradi uporabe kemičnega svinčnika, potem na madež nanesite majhno količino izbranega detergenta Persil ter ga nežno vtrite v tkanino. S čisto krpo na madež z detergentom nanesite malo vode in nežno popivnajte.

Za trdovratnejše madeže črnila, na primer tiste od alkoholnega pisala ali kartuše za tiskalnik, boste poleg uporabe detergenta Persil morali madež malce močneje zdrgniti. V madež alkoholnega pisala vtrite zadostno količino detergenta. Pri madežih kartuš tiskalnika morate najprej odstraniti čim več razlite tekočine s pomočjo papirnate brisače. En kos brisače položite na sprednji del madeža, drugi kos pa na zadnji del madeža in z njim drgnite po madežu, da potisnete črnilo iz tkanine. Nato v madež vtrite nekaj izbranega detergenta Persil.

Oblačilo, zamazano s črnilom, operite.

Takoj ko končate s predhodno obdelavo madeža, operite oblačilo. Mnogo črnil, na primer tistih iz kemičnih svinčnikov, je topnih v vodi. S pranjem jih boste enostavno odpravili, a le če se jih lotite pravočasno. Oblačilo operite na najvišji možni temperaturi, ki je še primerna za to vrsto tkanine. 

Preverite madež

Po končanem pranju preverite, ali je madež še viden. Nekateri madeži, na primer tisti na temnih oblačilih, so težko opazni, še posebej na mokrih oblačilih. Oblačil z madežem ne vstavljajte v sušilni stroj, saj se bo madež še bolj zasušil. Oblačilo raje posušite na zraku. Če je madež še viden, ponovite korake za prehodno obdelavo madeža in ponovno operite.

Odstranjevanje madežev črnila s posebnih vrst oblačil in tkanin

Kaj storiti v primeru, če se madež pojavi na perilu, ki ga ni dovoljeno strojno prati, na primer na ženski ali moški obleki, prtu ali torbi? Na zgornji del madeža nanesite malo detergenta Persil in pustite učinkovati nekaj minut. Nato sperite s čim manjšo količino vode. Posušite na zraku in preverite, ali je madež izginil.

Če imate opravka z občutljivimi tkaninami, kot so usnje, semiš, volna ali svila, potem perilo operite ročno, da ga ne poškodujete. Vedno najprej preverite oznako za vzdrževanje tkanine. Trpežne tkanine kot so vinil, laneno platno, denim, najlon in poliester lahko operete v stroju na visokih temperaturah. Drugih tkanin v stroju na visokih temperaturah ne smete prati.

Madeži črnila in pisal v posebnih okoliščinah

Ste spregledali madež črnila? Odstranjevanje madežev po pranju in sušenju je težavnejše, ni pa nemogoče. Za odstranjevanje zasušenih madežev zmešajte enaka deleža vode in detergenta Persil. Tekočino nanesite na madež in pustite učinkovati nekaj ur. Nato oblačilo operite v hladni vodi. Te korake boste morda morali večkrat ponoviti.

Uporaba doma narejenih sredstev za odstranjevanje madežev črnila

Morda ste razmišljali, da bi za odstranjevanje madeža črnila uporabili naravno sredstvo za odstranjevanje madežev. To pa ni ravno najboljša odločitev. Detergent Persil je zasnovan ravno za odstranjevanje umazanje in madežev, domača sredstva za odstranjevanje madežev pa lahko povzročijo škodo na vaših oblačilih in pralnem stroju. Kis lahko zaradi svoje agresivnosti s časom poškoduje gumijaste in plastične dele vašega pralnega stroja. Belilo, vodikov peroksid in limonin sok pa lahko trajno razbarvajo vaša pisana oblačila.

S pomočjo teh nasvetov se boste z lahkoto znebili madežev črnila in pisal. Ne pozabite preveriti oznake za vzdrževanje tkanine in se tovrstnega madeža lotiti čim prej.

Več izdelkov

 • Persil Power gel

  Persil Active gel

 • Prašek Persil Universal

  Prašek Persil Universal

 • Persil Discs 4in1 Color

  Persil Discs 4in1 Color

Latest articles

 • Rdečilo za ustnice leži na debelem rdečem polkrogu, ki je bil narisan z njo.

  Kako odstraniti madeže make-upa in šminke

 • Ženska smeje zliva olje iz plastenke, v ospredju zamegljena ženska, ki v rokah drži lopatico za kuhanje.

  Kako odstraniti madeže masti in olj

 • Nekdo ustvarja vzorec iz spenjenega mleka na kapučinu ali kavi.

  Odstranjevanje madežev kave in čaja