Skip to Content

Odstranjevanje madežev dezodoranta

Dezodorant pomaga zmanjšati vonjave, ki jih povzročita znoj in potenje. Nekateri vsebujejo tudi parfume, zaradi katerih je predel pazduh prijetno odišavljen. Neprijetno pa je, če dezodorant pride v stik z vašimi oblačili, saj hitro pride do pojava madeža. V tem primeru postopajte na sledeči način:

Moški teče v črnih športnih oblačilih.

Vrste madežev dezodoranta

Najprej morate opredeliti, katere vrste dezodorant je povzročil nastanek madeža na vašem oblačilu. Mogoče gre za vaš najljubši dezodorant v stiku, ki stoji na polički v vaši kopalnici. Poleg dezodorantov, ki jih uporabljamo za zmanjšanje neprijetnega telesnega vonja, obstajajo tudi sredstva za zmanjšanje neprijetnih vonjav v avtomobilu ali doma. To so razni osvežilci zraka, spreji in absorbenti vonjav. Nekateri dezodoranti so tekoči in kaj hitro se lahko zgodi, da se razlijejo po oblačilih.

Odstranjevanje madežev dezodoranta

 • Izberite tisti detergent Persil, ki ustreza vrsti in barvi tkanine.
 • Predhodno obdelajte madež.
 • Oblačilo operite na najvišji možni temperaturi, ki je še primerna za to vrsto tkanine.
 • Pred sušenjem preverite, ali je madež odstranjen.

Izbira ustreznega detergenta

Ko želite z vaših oblačil odstraniti madež, izberite tisti detergent Persil, ki ustreza vrsti in barvi tkanine. Za belo perilo uporabite Persil Universal ali Persil Power Gel. Za barvno perilo uporabite Persil Color ali Persil Color Gel. Za odstranjevanje madežev z občutljivega perila ali perila, ki ga je treba ročno prati, izberite detergent Perwoll Wool & Silk (CEE), ki ne bo poškodoval tkanine.

Predhodna obdelava oblačila

Ne glede na to, ali madež odstranjujete s svoje črne obleke, jakne iz jeansa ali z bele majice, je prvi korak enak: na madež nanesite malo detergenta Persil. Pri barvnih oblačilih pred nanosom vedno najprej preverite obstojnost barve. Pustite učinkovati 30 minut in sperite.

Operite oblačilo

Oblačilo operite na najvišji možni temperaturi, ki je še primerna za to vrsto tkanine. Informacije o priporočeni temperaturi pranja lahko najdete na oznaki za vzdrževanje tekstila. Pri odmerjanju detergenta Persil upoštevajte priporočen odmerek za „zelo umazano perilo“.

Preverite, ali je madež izginil

Preden oblačilo položite v sušilni stroj, se vedno najprej prepričajte, ali je bil madež med pranjem res odstranjen. Če madež ni bil odstranjen, ponovno predhodno obdelajte madež ter operite oblačilo.

Kako odstraniti madeže dezodoranta s posebnih vrst oblačil in tkanin

Če madeže dezodoranta odstranjujete z majic, nedrčkov, oblek ali drugih vrst oblačil, potem se boste z upoštevanjem zgornjih napotkov enostavno in hitro znebili madežev. Če pa imate opravka z oblačili oziroma tkaninami, katerih se ne sme prati, pa boste morali postopati drugače.

Če se madež nahaja na prevleki ali preprogi, potem nanj nanesite detergent Persil, pustite učinkovati nekaj minut in splaknite z vodo. Morda boste morali postopek nekajkrat ponoviti. S pomočjo čiste brisače ali krpe popivnajte čim več tekočine, da boste preprečili razvoj plesni.

Pri občutljivih tkaninah, kot so volna, svila ali saten, uporabite Perwoll Wool & Silk (CEE). Za razliko od perila iz poliestra ali bombaža je madeže iz teh tkanin treba odstraniti z nežnim ročnim pranjem.

Odstranjevanje madežev dezodoranta z barvnega perila

Madeži dezodoranta na barvnih oblačilih so zelo vpadljivi, še posebej če je oblačilo temne barve, na primer modre ali črne. Na temnih oblačilih so bolj izraziti zato, ker je večina dezodorantov bele oziroma umazano bele barve. V večini primerov boste z vaših barvnih oblačil madež odstranili zgolj s sledenjem zgoraj opisanih napotkov. Ne pozabite uporabiti detergenta Persil Color ali Persil Color Gel ter prehodno preveriti obstojnosti barve.

Odstranjevanje zasušenih madežev dezodoranta

Če imate na oblačilih star zasušen madež dezodoranta, potem ste nad njegovo odstranitvijo mogoče že obupali. Morda bo njegovo odstranjevanje resda dolgotrajnejše, ne bo pa nemogoče. Pred predhodno obdelavo madeža in pred pranjem oblačilo za nekaj ur ali čez noč pustite, da se namaka v hladni vodi.

Naravno odstranjevanje madežev dezodoranta

Uporaba naravnih oziroma doma narejenih sredstev je morda učinkovit način za odstranjevanje madežev dezodoranta. Zavedati pa se morate, da lahko pri tem poškodujete barvo vaših oblačil. Pri barvnih oblačilih se izogibajte uporabi domačih sredstev, kot so zdrobljen aspirin, vodikov peroksid ali limonin sok. Uporaba detergenta Persil je vedno najboljša izbira, saj je zasnovan prav za učinkovito odstranjevanje madežev.

S pomočjo detergenta Persil se za vedno poslovite od neprijetnih madežev, ki nastanejo zaradi uporabe dezodoranta.

Več izdelkov

 • Persil Power gel

  Persil Active gel

 • Persil Color gel

  Persil Color Active Gel

 • Persil Sensitive gel

  Persil Sensitive gel

Latest articles

 • Opraskano koleno fanta, fokus je na njegovih nogah.

  Odstranjevanje krvnih madežev

 • Rdečilo za ustnice leži na debelem rdečem polkrogu, ki je bil narisan z njo.

  Kako odstraniti madeže make-upa in šminke

 • Hrbtni pogled na žensko v športni opremi in kapjice pota na njeni koži.

  Odstranjevanje znojnih madežev z majic