Skip to Content

Odstranjevanje znojnih madežev in madežev v predelu pazduh

Madeži, nastali zaradi potenja, so del življenja in se jim ne more izogniti nihče. Z uspešnim odstranjevanjem teh rumenih madežev, ki poleg tega oddajajo še neprijeten vonj, boste podaljšali življenjsko dobo vaših oblačil in drugega perila. Tu je vse, kar morate vedeti:

Velik madež znoja pod pazduho na beli majici.

Vrste znojnih madežev 

Večina bo ob besedah znojni madež najprej pomislila na madeže, nastale v predelu pazduh. A to ni edino mesto, kjer se lahko pojavijo. Do nastanka madežev na rjuhah, ovratnikih ali na hrbtnem delu oblačil lahko pride po dolgi noči spanja ali po napornem treningu.

Če imate opravka z madežem v predelu pazduh, potem je najverjetnejši krivec vaš dezodorant. Beljakovine, prisotne v znoju, negativno reagirajo v stiku z aluminijem, ki se nahaja v večini dezodorantov. Ravno zato so posledice potenja najhujše ravno v predelu pazduh.

Odstranjevanje znojnih madežev

Ni treba, da je odstranjevanje madežev znoja zahtevno opravilo. Z upoštevanjem teh napotkov se boste z lahkoto znebili neprijetnih madežev na vaših rjuhah, majicah in drugem perilu.

 1. Izberite tisti detergent Persil, ki je primeren za vrsto in barvo tkanine, ki jo želite očistiti.
 2. Oblačilo prehodno obdelajte z detergentom Persil Power Gel ali Persil Color Gel.
 3. Oblačilo operite na najvišji možni temperaturi, ki je še primerna za to vrsto tkanine.
 4. Preverite, ali je madež odstranjen.
 5. Po potrebi ponovno sledite korakom za predhodno obdelavo oblačila ter ga operite.

Izberite detergent in odstranjevalec madežev

Preden se lotite odstranjevanja madeža, vedno najprej preverite oznako za vzdrževanje tekstila, kjer je navedeno, ali je dovoljeno strojno pranje tkanine. Glede na navedbe na oznaki izberite primeren odstranjevalec madežev. Za belo perilo, ki se ga sme prati, uporabite Persil Universal ali Persil Power Gel. Za barvno perilo izberite Persil Color ali Persil Color Gel. Uporabite Perwoll Care za občutljive tkanine, ki zahtevajo ročno pranje, na primer svila ali volna.

Predhodna obdelava perila

Preverite obstojnost barve, nato pa neposredno na madež nanesite majhno količino Persil Power Gel za belo perilo oziroma Persil Color Gel za barvno perilo oziroma Perwoll za občutljivo perilo. Nežno podrgnite in pustite učinkovati 5 do 10 minut.

Operite in splaknite

Pred pranjem preverite oznako za vzdrževanje tekstila in oblačilo operite na najvišji možni temperaturi, ki je še primerna za to vrsto tkanine. Višja ko je temperatura pranja, lažje bo odstranjevanje madeža in neprijetnega vonja.

Preverite madež

Po končanem pranju preverite, ali je madež izginil. Če madeža niste uspeli odstraniti, potem poskusite z uporabo posebnega sredstva za odstranjevanje madežev na osnovi kislin, na primer odstranjevalec rje.Uporabite ga v fazi predhodne obdelave madeža in ob tem upoštevajte navodila za uporabo odstranjevalca in oznako za vzdrževanje tekstila.

Dokler je na oblačilu še viden znojni madež oziroma madež v predelu pazduh, oblačila ne sušite. V tem primeru ponovite zgornje korake, dokler madeža ne odpravite.

Odstranjevanje znojnih madežev in madežev v predelu pazduh z občutljivih oblačil in tkanin

Ne glede na to, ali odstranjujete znojne madeže z rjuh, majic ali jaken, bodite pozorni na vrsto tkanine, s katero imate opravka. Nekatere vrste tkanin, kot so poliester in bombaž, z lahkoto prenesejo intenzivne vrtljaje pralnega stroja. Druge tkanine pa so občutljivejše. Če se znojni madež nahaja na oblačilu iz usnja, svile ali volne, potem sta ročno pranje oziroma nanos detergenta izključno na madež boljša odločitev.

Prav tako bodite previdni, kadar odstranjujete madež z oblačila, ki je izdelano iz dveh ali več vrst tkanin. Če želite odstraniti znojni madež s klobuka, morate upoštevati vse materiale, iz katerih je izdelan. Kateri je njegov najbolj občutljiv material? Če je večji del klobuka narejen iz bombaža, se pa na njegovem robu nahaja svila ali semiš, potem morate klobuk čistiti, kot bi bil izdelan iz svile ali semiša.

Uporaba doma narejenih sredstev za odstranjevanje znojnih madežev

Mnogi si pri odstranjevanju madežev pomagajo z naravnimi sredstvi, še posebej pri občutljivem perilu, kar ni vedno najboljša odločitev. Z uporabo vodikovega peroksida ali limoninega soka lahko barvna oblačila uspešno razbarvate. Beli kis morda res odstranjuje madeže in mehča oblačila med pranjem, a njegova uporabo odsvetujemo. Zaradi svoje kisle sestave lahko sčasoma poškoduje plastične in gumijaste dele v vašem pralnem stroju. Druga doma narejena sredstva, kot sta sol in zdrobljeni aspirin, pa potrebujejo več ur, da uspešno razbijejo kemične snovi v znoju in jih odstranijo.

Detergenti za pranje perila in odstranjevalci madežev Persil delujejo hitro in so zasnovani tako, da so pri odstranjevanju madežev agresivni, vendar hkrati nežni do vaših oblačil in pralnega stroja.

Ni vam več treba živeti z neprijetnimi znojnimi madeži. Uporabite detergent za pranje perila Persil in se hitro znebite znojnih madežev in z njimi povezanih neprijetnih vonjav.

Več izdelkov

 • Persil Power gel

  Persil Active gel

 • Prašek Persil Universal

  Prašek Persil Universal

 • Persil Discs 4in1 Color

  Persil Discs 4in1 Color

Latest articles

 • Rdečilo za ustnice leži na debelem rdečem polkrogu, ki je bil narisan z njo.

  Kako odstraniti madeže make-upa in šminke

 • Različna pisala ležijo na beli podlagi, v sredini rumene in oranžne sledi barve.

  Odstranjevanje madežev črnila in pisal

 • Hrbtni pogled na žensko v športni opremi in kapjice pota na njeni koži.

  Odstranjevanje znojnih madežev z majic