Skip to Content

Odstranjevanje madežev z rjuh

Mogoče ste po rjuhah raztresli nekaj čipsa, ki ste ga grizljali v postelji med ogledom najljubše nadaljevanke, ali pa ste se zaradi nočne more prebudili povsem prepoteni. Pri tem nastali madeži niso prijetni. Ni pa nujno, da postanejo trajni. S pomočjo spodnjih napotkov boste madeže odstranili hitro in enostavno.

Pred okno postavljena postelja z belo postelnjino.

Vrste madežev na rjuhah

Videz vaše rjuhe lahko uničijo različni madeži, najpogostejši pa so gotovo madeži znoja, krvi in maščobe. Ne glede ali gre za madeže, ki jih pušča maščoba, znoj, dezodoranti, živali ali menstrualna kri, madeža se morate lotiti čimprej, še preden se ta zasuši.

Odstranjevanje madežev z rjuh

Kaj storiti, če se zjutraj zbudite in na vaši rjuhi zagledate madež ?

 • Izberite tisti detergent Persil, ki ustreza vrsti in barvi vaših rjuh.
 • Madež z detergentom predhodno obdelajte.
 • Operite in splaknite.
 • Preverite, ali je madež odstranjen.

Izbira detergenta

Preden se lotite madeža, na oznaki za vzdrževanje tkanine vedno najprej preverite, ali je dovoljeno strojno pranje. Nekatero perilo je občutljivo in zahteva posebno nego. Detergent Perwoll Wool & Silk (CEE) je nežen, a hkrati učinkovit. Za barvne rjuhe izberite detergent oziroma odstranjevalec madežev Persil Color ali Persil Color Gel. Za bele rjuhe sta najboljši izbiri Persil Universal ali Persil Power Gel.

Predhodno obdelajte madež

Z madeža na rjuhi odstranite čim več tekočine oziroma plasti zasušene umazanije. Spodnji del madeža splaknite s hladno vodo, nato na sprednji del madeža nanesite nekaj detergenta Persil. Pustite učinkovati nekaj minut, nato splaknite.

Čim prej operite

Temperatura, pri kateri boste prali rjuhe, je odvisna od vrste madeža. V primeru madežev znoja, madežev, nastalih zaradi potenja izpod pazduhter madežev masti in olja, rjuho operite pri najvišji možni temperaturi, ki je še primerna za to vrsto tkanine. Madeže krvi pa boste morali očistiti s hladno vodo. Uporabite detergent Persil Power Gel ali Color. Oba sta učinkovita pri odstranjevanju madežev v hladni vodi.

Po pranju preverite madež

Pred sušenjem preverite, ali je madež odstranjen. V nasprotnem primeru ponovite zgornje korake. Rjuhe z madežem ne sušite, saj se bo madež zasušil. Če imate opravka z rumenimi madeži znoja oziroma z madeži od potenja izpod pazduh, potem morate po pranju preveriti tudi, ali je izginil neprijeten vonj.

Odstranjevanje madežev z raznobarvnih rjuh in različnih tkanin

Kot sredstvo za odstranjevanje madežev krvi z belih rjuh izberite Persil Universal. Za barvne rjuhe izberite verzijo detergenta za pranje barvnega perila. Omenjenih detergentov ni priporočljivo mešati med seboj, saj je vsak zasnovan za pranje določene vrste perila.

Od vrste tkanine, iz katere je izdelana rjuha, je odvisno, ali jo je dovoljeno prati strojno ali ročno. Bombaž je trpežna tkanina, ki prenese odstranjevanje madežev in strojno pranje. Občutljive tkanine, kot je na primer svila, pa boste morali oprati ročno z uporabo detergenta Perwoll Wool & Silk (CEE).

Posebne okoliščine – madeži na rjuhah

Kako odstraniti zasušene madeže krvi?

Če morate z rjuhe odstraniti star oziroma zasušen madež krvi, potem je priporočljivo predhodno namakanje v hladni vodi. Namakanje bo oživilo madež in ga bo zato lažje odstraniti. Po eni uri namakanja sledite navodilom za predhodno obdelavo madeža.

Kako odpraviti zasušene madeže maščobe?

Morda bo zvenelo nenavadno, a če boste na star madež maščobe nanesli kapljico olja, ga boste s tem oživili. Ko ste madež oživili, ga predhodno obdelajte in nato rjuho operite na čim višji temperaturi.

Odstranjevanje madežev znoja in madežev, nastalih zaradi potenja izpod pazduh

Da se znebite neprijetnih rumenih madežev znoja, vašo rjuho namakajte približno eno uro v hladni vodi, ki ste ji dodali nekaj detergenta Persil. Nato predhodno obdelajte madež in operite kot običajno.

Vas v slabo voljo spravljajo madeži znoja, maščobe in krvi na vaši posteljnini? S pomočjo teh nasvetov se jih boste znebili hitro in enostavno.

Več izdelkov

 • Prašek Persil Universal

  Prašek Persil Universal

 • Prašek Persil Freshness by Silan

  Prašek Persil Freshness by Silan

 • Prašek Persil Sensitive

  Prašek Persil Sensitive

Latest articles

 • Skrbno zložen kup oblačil, na levi platneni čevlji.

  Odstranjevanje madežev s tkanin

 • Moški teče v črnih športnih oblačilih.

  Odstranjevanje madežev dezodoranta

 • Bela majica z različnimi madeži.

  O madežih na oblačilih